Tokmanni-konsernin ihmisoikeusvaikutukset – alkusanat
Kaikkien yritysten on kunnioitettava ihmisoikeuksia riippumatta esimerkiksi siitä, minkä kokoisia ne ovat, millä sektorilla tai missä ne toimivat. Tokmanni-konserni on halpakauppaketju, ja usein halpuus nähdään synonyymina vastuuttomuudelle kuten esimerkiksi huonoille palkoille, liiallisille ylitöille ja lapsityövoiman käytölle toimitusketjussa. Yrityksillä on kuitenkin mahdollisuus tarjota edullisia hintoja ja toimia samalla vastuullisesti. Valmistuksen ulkoistaminen mahdollistaa globaaleille ostajille alemmat hinnat ja paremman joustavuuden. Suorien hankintojen ja isojen erien ostaminen vähentävät kustannuksia ja mahdollistavat edullisesti myynnin. Suorat ostot mahdollistavat myös toimittajien paremman valinnan ja valvonnan.
Sitoutuminen ihmisoikeuksiin läpäisee Tokmannilla koko organisaation. Tokmanni-konsernin toimitusjohtaja Mika Rautiainen on allekirjoittanut FIBS:in suomentaman kansainvälisen yritysvastuuverkosto WBCSD:n toimittaman ihmisoikeusoppaan toimitusjohtajille saatesanoilla "Meidän tokmannilaisten on tiedettävä, missä myymiemme tuotteiden tuotanto tapahtuu, jotta voimme kartoittaa tuotantoketjujemme ihmisoikeusriskit. Olemme sitoutuneet kunnioittamaan ihmisoikeuksia ja vaadimme sitä myös toimittajakumppaneiltamme. Työskentelemme pitkäjänteisesti toimitusketjumme läpinäkyvyyden lisäämiseksi."
Tokmanni-konserni ja ihmisoikeudet
Tokmanni-konserni on sitoutunut YK:n kansainväliseen ihmisoikeusasiakirjaan, Kansainvälisen työjärjestön ILO:n julistukseen työelämän perusperiaatteista ja oikeuksista sekä YK:n Global Compact -yritysvastuualoitteeseen. Ihmisoikeuksien suhteen toimintamme ohjaa tarkemmin YK:n yrityksiä ja ihmisoikeuksia ohjaavat periaatteet.
Näiden periaatteiden mukaan yrityksillä on jatkuva vastuu kunnioittaa ihmisoikeuksia, silloinkin kun kansalliset säädökset ovat riittämättömiä. Yritysten on selvittävä niiden toimintaan liittyvät ihmisoikeusriskit, ryhtyä selvitysten pohjalta toimenpiteisiin riskien ehkäisemiseksi ja lieventämiseksi sekä seurata toimenpiteiden vaikutuksia ja tiedottaa niistä.
Tokmanni-konserni kunnioittaa ja vaatii yhteistyökumppaneilta ihmisoikeuksien kunnioittamista.
Pyrimme edistämään ihmisoikeuksia yhdessä muiden kanssa, sillä monet haasteista on ratkaistavissa vain pitkäaikaiselle yhteistyöllä globaalien ja paikallisten toimijoiden kanssa. Useisiin merkittäviin ihmisoikeusvaikutuksiin osaratkaisu riskimaissa olisi toimiva ammatillinen järjestäytyminen ja työehtosopimusneuvottelut. Ne ovat kanava esimerkiksi elämiseen riittävälle palkalle ja työajoille. Asian toteutumista toimittajien tehtailla valvotaan tällä hetkellä auditoinneilla.
Sisäisesti Tokmanni-konsernin toimintaa ohjaavat Eettinen toimintaohje ja sitä täydentävät periaatteet, joihin ihmisoikeuspolitiikkakin kuuluu. Tokmanni-konsernin ihmisoikeuspolitiikka päivitettiin vuonna 2023 vastaamaan tulevia lainsäädäntövaatimuksia, sidosryhmien odotuksia sekä kattamaan koko konsernin.
Tokmanni-konserni vaatii tavarantoimittajiaan ja muita yhteistyökumppaneitaan sitoutumaan sen Eettiseen toimintaohjeeseen sopimuksissaan. Tokmanni vaatii tavarantoimittajiltaan myös sitoutumista Business Social Compliance Initiativeen (BSCI) ja sen eettiseen toimintaohjeeseen.
Myös hankintamaiden/-alueiden osalta tehdään päätöksiä ihmisoikeusriskinäkökulmasta, hankintaa ei esimerkiksi tehdä alueilta, joissa on suuri pakkotyövoiman riski.
Ihmisoikeusvaikutusten arviointiprojekti 2016
Tokmannissa tehtiin Ihmisoikeuksien huolellisuustarkastelu YK:n yrityksiä ja ihmisoikeuksia koskevien ohjaavien periaatteiden mukaan vuonna 2016.
Tokmannin neuvonantajan työssä on toiminut Anna Triponel, liiketoiminta- ja ihmisoikeusasiantuntija, jolla on laaja kokemus YK:n yrityksiä ja ihmisoikeuksia koskevista ohjaavista periaatteista ja niiden soveltamisesta yrityksissä.
Vuonna 2017 Tokmanni on varmistanut tässä raportissa esitetyt asiat mahdollisten vaikutusten kohteena olevien sidosryhmien keskuudessa, mukaan lukien ns. off-site-haastatteluillla valikoiduissa tehtaissa.
Arviointiprosessi
Tokmannin negatiivisten ihmisoikeusvaikutusten arviointiin osallistui työryhmä, jossa oli edustajat Tokmannin hankinnasta, henkilöstöosastolta, turvallisuusosastolta, markkinoinnista ja myynnistä.
Riskitoimittajille (riskimaa, isot toimittajat) lähetettiin kysely ja heitä pyydettiin myös vastaamaan Danish Institute for Human Rights:in ihmisoikeus-itsearviointiin, jonka myös Tokmannin työryhmä täytti yrityksen osalta.
Yleisesti ottaen ihmisoikeusvaikutusten kannalta suurimmat riskit Tokmannissa liittyvät:
- riskimaihin, jotka eivät ole ratifioineet kansainvälisiä sopimuksia, tai jossa lainsäädäntö, sen täytäntöönpano ja valvonta ovat heikkona
- maihin, joissa on paljon sisäisiä tai maan ulkopuolisia siirtotyöläisiä, jotka palkataan usein rekrytointitoimistojen kautta, joita ei valvota
- teollisuudenaloihin, jotka käyttävät vähiten koulutettua väkeä kuten maatalous tai kevyt teollisuus
- toimittajiin, jotka eivät ole vielä sitoutuneet BSCI:hin tai eivät toimi eettisesti esimerkiksi auditointien suhteen
- riskiraaka-aineisiin
- pitkiin toimitusketjuihin ja niiden valvontaan.
Arvioinnin tulokset
Merkittävimmät potentiaaliset ihmisoikeusvaikutukset Tokmannin toiminnassa ovat:
- terveys ja turvallisuus
- rakennusten turvallisuus
- liialliset ylityöt
- elämiseen riittämätön palkka
- lapsityövoiman käyttö
- pakkotyövoiman käyttö.
Tunnistetut negatiiviset vaikutukset voivat vaikuttaa useisiin ihmisoikeuksiin kuten oikeus työhön, oikeus terveyteen, oikeus elämään ja oikeus perhe-elämään.
Vuonna 2016 suurimmat kehitystarpeet liittyivät toimitusketjun valvontaan ja koulutukseen, sidosryhmäyhteistyön vahvistamiseen erityisesti kansalaisjärjestöjen ja ammattiyhdistysliikkeen kanssa sekä yhteistyö muiden kaupanalan toimijoiden ja viranomaisten kanssa.
Ulkopuoliset arviot ihmisoikeuksien toteutumisesta riskimaissa
Tokmanni teettää säännöllisesti myös erillisiä ihmisoikeusarviointeja korkean riskin maissa, joissa Tokmannilla on tavarantoimittajia. Arvioinnin sisältävät haastatteluja henkilöstön kanssa tehtaiden ulkopuolella. Näissä kolmannen osapuolen tekemissä auditoinneissa tavoitteena on todentaa BSCI-auditoinneilla ja muista lähteistä tunnistetut ihmisoikeusvaikutukset. Arviointiin sisältyy myös niin sanotut off-site-haastattelut, eli auditoija on käynyt haastattelemassa työntekijöitä myös heidän kotonaan.
Ylimääräiset haastattelut ovat tärkeitä, sillä tehtaalla tehdyissä auditoinneissa on usein mukana vähintäänkin esihenkilö. Tällöin vaarana voi olla, että työntekijät eivät uskalla kertoa todellista mielipidettään työoloista. Nämä off-site-haastattelut antavat myös mahdollisuuden todentaa sitä, mitä tehtaalla tehdyissä auditoinneissa on kerrottu.
Valitukset ja korjaaminen
Jos ihmisoikeusloukkauksia huomataan tai niitä on raportoitu yritykselle esimerkiksi ilmoituskanavan kautta, yrityksellä on oltava prosessit niiden käsittelemiseksi ja korvauksen tarjoamiseksi.
Työntekijöiden tulee ilmoittaa välittömästi epäillyistä väärinkäytöksistä välittömästi Tokmannin Compliance-yksikölle. Ilmoitukset tulee tehdä joko sähköpostitse osoitteeseen [email protected], puhelimitse Compliance-yksikön jäsenelle tai kirjeitse osoitteeseen Tokmanni Oy / Compliance-yksikkö, Isolammintie 1, 04600 Mäntsälä. Kanava on myös Tokmannin ulkopuolisten sidosryhmien käytettävissä.
Tokmannilla on myös ihmisoikeusrikkomuksiin ja tuoteturvallisuuteen liittyvä ilmoituskanava (ilmoitus vastuuttomasta tuotteesta tai toiminnasta) verkossa. Kanava on suunnattu ensisijaisesti asiakkaille, mutta on kaikkien sidosryhmien käytettävissä.
Dollarstoren ilmoitukset tulee ilmoittaa heidän ilmoituskanavan kautta osoitteessa wb.2secure.se, tai soittamalla numeroon 0771-77 99 77. Kanava on käytössä myös ulkoisille sidosryhmille.
Olemme amfori BSCI:n jäsen ja edellytämme riskimaiden tehtailta BSCI-auditointia. BSCI puolestaan edellyttää, että tehtailla on mekanismi valitusten tekemiseksi ja tätä seurataan ja raportoidaan auditoinneilla. Haasteena on saada valituksia, sillä epäkohdista ei aina uskalleta ilmoittaa maan tai organisaation kulttuurin vuoksi.
Sitoutuminen amfori BSCI:hin ja sen eettisiin ohjeisiin sisältää sisäänrakennetut prosessit negatiivisten vaikutusten korjaamiseksi ja kanavat, joissa tehdastyöntekijät voivat tuoda esiin huolensa. Amfori BSCI:n jäsenenä Tokmanni-konserni tukee tehdaskohtaisten valitusmekanismien kehittämistä. Tämä on kriittistä, koska Tokmanni-konserni ei omista itse tehtaita. Amfori BSCI kehittämä ”Speak for Change” on toimitusketjun valitusmekanismiohjelma, joka tukee yrityksiä niiden pyrkimyksissä tarjota tehokkaita ja välittömiä korjaustoimenpiteitä sen vaikutusten alaisille työntekijöille ja sidosryhmille. Organisaatiokulttuurien ja kansallisten kulttuurien takia työntekijöiden voi olla kuitenkin vaikea raportoida valituksistaan, ja valitusten vastaanottaminen on suuri haaste.
Jatkuva parantaminen
Tokmanni seuraa ihmisoikeuksien toteutumista jatkuvasti BSCI-auditointien, omien auditointien sekä eri kanaviin tulleiden valitusten ja palautteiden avulla. Tavoitteena on vähentää potentiaalisia ihmisoikeusvaikutuksia jatkuvasti. Tokmannilla on nollatoleranssi vakaviin ihmisoikeusloukkauksiin kuten lapsi- ja pakkotyövoiman käyttöön. Muihin ilmi tuleviin asioihin, esimerkiksi työturvallisuuteen liittyviin, puututaan. Pyrimme tällöin varmistamaan yhdessä yhteistyökumppanin kanssa, ettei tällaisia vaikutuksia enää synny.