Meille on tärkeää tarjota henkilöstöllemme mahdollisuus kehittyä työssään ja ylläpitää hyvää työn ja muun elämän tasapainoa. Lisäksi meille on myös tärkeää, että työntekijämme ovat tyytyväisiä ja tiimeillämme on hyvä yhteishenki.

Haluamme varmistaa, että tuotteitamme valmistavat ihmiset saavat tehdä työtään asianmukaisissa olosuhteissa. Pyrimme tekemään pitkäjänteistä yhteistyötä omien tuotemerkkiemme toimittajakumppaniemme kanssa erityisesti riskimaissa.


Tokmanni-konserni teki vuonna 2023 useita yritysostoja ja on siksi siirtymävaiheessa Dollarstoren, Big Dollarin sekä Click Shoes- ja Shoe House -liiketoimintojen ottamiseksi mukaan vastuullisuustavoitteiden asetantaan ja kestävyysraportointiin. Tokmanni-konserni koostuu Tokmanni- ja Dollarstore-segmenteistä. Tokmanni-segmentti sisältää Tokmanni-, Miny-, Click Shoes- ja Shoe House -myymälät sekä Tokmannin ja Click Shoesin verkkokaupat. Kun viitataan Shoe House- ja Click Shoes -kauppaketjuihin, Shoe House -nimi kattaa molemmat kenkäkauppaketjut, ellei toisin mainita. Dollarstore-segmentti muodostuu Dollarstore- ja Big Dollar -myymälöistä. Suurin osa vuoden 2023 vastuullisuustavoitteista kattaa Tokmanni-segmentin. Vuoden 2024 vastuullisuustavoitteet on asetettu pääosin koko konsernille. Tokmanni-konsernin vastuullisuustyötä käsitellään laajemmin vastuullisuusraportissa.

Tokmannin saavutukset ja haasteet 2023

Saavutettu

  • • Jatkamme hyvinvointiohjelmaa tarjoamalla ulkopuolista apua oman taloustilanteen tasapainottamiseen ja erikoisalennuksia myymälöissämme työntekijöiden terveellisten elämäntapojen valintojen tukemiseen.
  • • Monimuotoisuuskoulutus lisätään laajennetun johtoryhmän ja esihenkilöiden koulutusohjelmaan.

Osittain saavutettu

  • • Aloitamme koulutusohjelmia hankinnan asiantuntijoille ja myymäläpäälliköille | Osittain saavutettu: koulutusohjelma myymäläpäälliköille aloitettiin.
  • • Tehdään yli 3 000 turvallisuushavaintoa vuoden 2023 aikana | Osittain saavutettu: 2 720 kpl.

Haasteet (ei saavutettu)

  • • -

Tavoitteet Tokmanni-konsernissa vuonna 2024

  • Rakentaa yhteiset HR:n KPI:t konsernin yhtiöille.
  • Yhtenäistää lakisääteiset työyhteisön kehittämissuunnitelmat konsernin yhtiöille.
  • Määrittää parhaat käytännöt työterveyshuollon hallinnoinnille ja ottaa ne käyttöön konsernissa.
  • Yhtenäistää työterveyshuollon palvelut samalle tasolle Tokmannin, Click Shoesin ja Shoe Housen työntekijöille.
  • Yhtenäistää ja kehittää perehdytysprosessia ja johtamiskoulutusta konsernin yhtiöille.
  • Parantaa kehityskeskusteluprosessia koko konsernissa.

Tekojamme

Merkittävä työllistäjä

Tokmanni-konsernin henkilöstömäärä kasvoi merkittävästi vuonna 2023 yrityskaupoista johtuen. Dollarstoren, Bigdollarin, Shoe Housen ja Click Shoesin myötä Tokmanni-konsernilla työskenteli 6 206 henkilöä vuoden 2023 lopussa. Vuoden 2022 lopussa henkilöstömäärämme oli 4 241. Olemme tunnettu myös nuorten työllistämisestä, ja pyrimme rakentamaan monimuotoista työyhteisöä.

Tokmanni ♥ hyväntekeväisyys

Tokmanni on jo pitkään tukenut mm. Hurstinapu ry:tä, MIELI Suomen Mielenterveys ry:tä ja John Nurmisen Säätiötä. Lisäksi vuonna 2023 laajensimme pitkäaikaista yhteistyötämme MIELI ry:n kanssa tuoteyhteistyöllä, jonka mukaisesti Tokmanni lahjoitti 10 000 euroa – viisi senttiäjokaisesta kampanja-aikana - myymästään Arki 360° -tuotteesta  suomalaiseen mielenterveystyöhön ja kriisiauttamiseen. Yhteensä tuimme erilaisia hyväntekeväisyyskohteita yli 50 000 euron edestä vuonna 2023.

Johtamistaitoja, hyvinvointia, terveyttä ja turvallisuutta

Vuonna 2023 tarjosimme tutkintoon tähtäävää koulutusta 241 tokmannilaiselle. Jatkoimme myös hyvinvointiohjelmaamme edistääksemme työssä jaksamista ja terveellisiä elämäntapoja. Lisäksi teimme yli 2 700 turvallisuushavaintoa myymälöissämme ja varastollamme. 

Tokmannilaiset

Sitoutuneet ja motivoituneet työntekijämme luovat perustan Tokmanni-konsernin menestykselle. Henkilöstömäärämme kasvoi merkittävästi vuonna 2023. Taustalla oli ennen kaikkea yrityskauppamme, joihin kuuluivat Dollarstore, Big Dollar, Shoe House ja Click Shoes. Vuoden 2023 lopussa meillä oli 4 301 työntekijää Suomessa, 1 844 Ruotsissa ja 61 Tanskassa. Esimerkiksi työpaikoillamme Suomessa puhutaan yhteensä yli 30 eri äidinkieltä. Vuoden 2023 aikana 499 uutta työntekijää aloitti vakituisessa työsuhteessa Tokmannilla (pl. Shoe House ja Click Shoes) ja 298 Dollarstorella (pl. Big Dollar).

Onnistumme työarjessamme, kun työntekijämme ovat terveitä ja hyvinvoivia ja hoitavat työtehtävänsä turvallisesti. Edistämme työntekijöidemme hyvinvointia, työterveyttä ja työturvallisuutta sujuvilla työkyvyn ja työturvallisuuden prosesseilla sekä päivittäisjohtamisella. Prosessien tavoitteena on ennakoida työterveys- ja työturvallisuus riskit, vähentää näitä riskejä, lisätä hyvinvointia ja pidentää työuria, toisin sanoen työterveyden ja -turvallisuuden kokonaisvaltainen ja jatkuva parantaminen.

Esimerkiksi vuonna 2023 sairauspoissaoloprosentti oli Tokmannilla 4,8 (2022: 5,3) ja Dollarstorella 6,7 (sisältäen sairauspoissaolotunnit / teoreettinen työaika [EK]). Vuonna 2023 tapaturmataajuus oli Tokmannilla 13,81 (2022: 19,61) ja Dollarstorella 2,13 (2.2.2024 tietoon tulleet korvatut työtapaturmat, korvatut työpaikkatapaturmat x 1 000 000 / tehdyt työtunnit, sisältäen työliikekipeymät).

Vuoden 2023 lopussa vakituinen työntekijämme oli viihtynyt Tokmannilla keskimäärin 8,2 vuotta (2022: 7,9) ja Dollarstorella 4,4 vuotta. Työntekijöistämme 82 % (2022: 81 %) työskenteli Tokmannilla vakituisessa työsuhteessa, ja Dollarstorella 84 %. Kaikista Tokmannin työntekijöistä 68 % (2022: 68 %) kävi töissä osa-aikaisesti ja 33 % (2022: 32 %) täysipäiväisesti. Dollarstorella kävi töissä osa-aikaisesti 75 % ja täysipäiväisesti 25 % henkilöstöstä.


Tasapuolinen kohtelu työpaikalla

Meille tasa-arvoinen työpaikka tarkoittaa yhtäläisiä työmahdollisuuksia ja oikeudenmukaisuutta työntekijöitämme ja työnhakijoitamme kohtaan. Kunnioitamme ja arvostamme jokaisen työntekijän työpaikalle tuomia taitoja ja eroavaisuuksia. Yhdenvertaisella kohtelulla on positiivinen vaikutus työntekijöiden hyvinvointiin, sitoutumiseen työhön, luovaan ongelmanratkaisuun, innovaatioon sekä yhteistyöhön.

Meillä on vuodesta 2019 ollut käytössä sukupuolineutraalit tehtävänimikkeet. Vuonna 2021 lisäsimme sisäisten kyselyidemme sukupuolivaihtoehtoja. Vuoden 2024 alussa Tokmanni-konsernin hallituksen kuudesta jäsenestä naisia oli kaksi, ja yhtiön johtoryhmän kahdeksasta jäsenestä yksi oli nainen.


Lisälukemista:

Tokmannilaiset Kirsi ja Sami: Vastuullisuus tokmannilaisten arjessa – nopeaa regointia ja säästettyjä kilometrejä

Lue lisää tokmannilaisista Töissä Tokmannilla -sivustoltamme

CASE | Hyvä perehdytys sitouttaa työntekijän yritykseen

Jokainen uusi tokmannilainen saa töihin tullessaan oman perehdytyskummin, joka tukee työntekijää hänen työuransa alkumetreillä. Kummi ottaa uuden työkaverin vastaan ja varmistaa, että hän on saanut riittävän perehdytyksen, päässyt sisään työyhteisöön ja oppinut tehtävät. Kummilta voi matalla kynnyksellä kysyä mitä tahansa mieltä askarruttavia asioita.

Hyvä perehdytys sitouttaa työntekijän yritykseen

Jokainen uusi tokmannilainen saa töihin tullessaan oman perehdytyskummin, joka tukee työntekijää hänen työuransa alkumetreillä. Kummi ottaa uuden työkaverin vastaan ja varmistaa, että hän on saanut riittävän perehdytyksen, päässyt sisään työyhteisöön ja oppinut tehtävät. Kummilta voi matalla kynnyksellä kysyä mitä tahansa mieltä askarruttavia asioita.

"Hyvä perehdytys on tärkeää, sillä sen saanut työntekijä viihtyy työssään paremmin, oppii työnsä nopeammin ja osaa käyttää työvälineitä turvallisesti. Myös mielikuva Tokmannista työnantajana on positiivisempi", kertoo Tokmannin HRD Manager Heidi Piirto.

Kummeja Tokmannilla on ollut aiemminkin, mutta keväällä 2021 toiminta muuttui systemaattisemmaksi. Jokaiselle alueelle koulutettiin oma perehdytysohjaaja, joka vastaa myymälöissä toimivien kummien valmennuksesta. Perehdytysohjaajia valmennetaan vuosittain Tokmannin käytäntöihin, ja he vievät tietoa eteenpäin kummeille.

"Perehdytysohjaajia Tokmannilla on seitsemän, ja jokaisessa myymälässä on yksi tai useampi kummi", Heidi kertoo.

"Hyvä kummi on ammattitaitoinen, motivoitunut ja positiivisella asenteella varustettu työkaveri. Rauhallisuus, läsnäolo, kuuntelutaito sekä kyky selittää asiat selkeästi ovat myös tärkeitä ominaisuuksia. Kummina toimiminen tuo mukavaa vaihtelua omin työpäiviin myymälässä ja lähes poikkeuksetta perehdytettävän lisäksi myös kummi oppii."

Myymäläpäällikkö Kirsi Koskela toimii omalla alueellaan perehdytysohjaajana.

"Hyvin perehdytetty henkilö sitoutuu paremmin työnantajaansa. Perehdytyksellä voidaan estää työtapaturmia ja vahinkoja. Uudet työntekijät kokevat itsensä tervetulleiksi. Ja tietysti laki velvoittaa meitä perehdytykseen", hän listaa.

Kirsin omassa myymälässä Nivalan Tokmannilla koko henkilökunta on sitoutunut perehdytykseen.

"Myymäläpäällikön ja kummin vastuulla on perehdytyksen suunnittelu ja ajan käyttö, mutta meillä kaikki ohjaavat oman vastuualueensa asioita."

"Uusilta työntekijöitä saatu palaute on ollut pelkästään hyvää. Myös itselleni on tärkeää ottaa jokainen uusi työkaveri hyvin vastaan, myös työharjoittelijat. He ovat vähintäänkin tulevaisuuden asiakkaita, jopa työntekijöitä."

Kassamyyjä Riina Sommelo toimii Vantaan Tikkurilassa sijaitsevan Tokmannin myymälän perehdytyskummina.

"Olen uuden työntekijän lähituki, se jolta uskaltaa kysyä ”tyhmiäkin” kysymyksiä. Toimin kummina myös esimerkiksi pitkiltä sairaslomilta tai perhevapailta palaaville henkilöille. Autan ja varmistan, että työkaverilla on hyvä olla työyhteisössä."


Tämä artikkeli julkaistiin ensimmäistä kertaa vuoden 2022 alussa. Artikkelia on päivitetty hieman huhtikuussa 2024.

CASE | Kielikoulutus auttaa kotiutumaan uuteen yhteiskuntaan

Kielitaito helpottaa suomalaiseen yhteiskuntaan sopeutumista. Vuonna 2021 aloimme tarjota suomen kielen koulutusta maahanmuuttajataustaisille työntekijöillemme.

Kielikoulutus auttaa kotiutumaan uuteen yhteiskuntaan

Kielitaito helpottaa suomalaiseen yhteiskuntaan sopeutumista. Vuonna 2021 aloimme tarjota suomen kielen koulutusta maahanmuuttajataustaisille työntekijöillemme.

Tokmannin logistiikkakeskuksella aloitettiin kesällä 2021 maahanmuuttajataustaisille tokmannilaisille suunnatut suomen kielen koulutukset. Suomen kieltä opiskellaan neljässä eri ryhmässä, joista kolme on suunnattu varaston henkilöstölle ja yksi myymälähenkilöstölle. Kaikkiaan koulutuksissa opiskelee hieman yli 40 tokmannilaista.

Varastohenkilöstön kielikoulutukset järjestetään Mäntsälän logistiikkakeskuksella. Myymälähenkilöstön koulutus sujuu verkossa, sillä koulutukseen osallistuu myyjiä eri puolilta Suomea. Kielikoulutukseen saa osallistua työnpäivän aikana.

"Suomen kielen oppiminen helpottaa kotiutumista uuteen kotimaahan. Paremman kielitaidon avulla on helpompi työllistyä ja pärjätä työelämässä, sekä hoitaa sosiaalisia suhteita niin töissä kuin vapaa-ajalla", Tokmannin HRD Manager Heidi Piirto kertoo.

Turkista Suomeen muuttanut Cemal Sancan työskentelee logistiikkakeskuksella varastontyöntekijänä, ja opiskelee suomen kieltä Tokmannin kielikoulutuksessa yhdessä työkavereidensa kanssa.

"Tulin Suomeen vuonna 2017 ja olen aikaisemminkin osallistunut kielikoulutuksiin. Haluan oppia puhumaan suomea vielä paremmin. Suomi on vaikea kieli oppia, mutta ryhmän kanssa opiskelu on mukavaa", hän kertoo.

Cemal kertoo olevansa puhelias ihminen, joka haluaisi jutella enemmänkin suomalaisten kanssa.

"Suomalaiset ovat vähän arkoja puhumaan ulkomaalaisten kanssa, ja heihin on vaikea ottaa kontaktia, jos yhteistä kieltä ei ole. Toivon, että paremman kielitaidon myötä löytäisin Suomesta ystäviä."

"Opiskelun aikana olemme puhuneet myös kulttuurieroista. Minun oli aluksi vaikea ymmärtää, miksi Suomessa ei tervehditä niin paljon kuin omassa kulttuurissani. Nyt olen oppinut, että se on suomalaisten tapa eikä se ole epäkohteliasta käytöstä", Cemal kertoo.

Afganistanista kotoisin oleva Avaz Mohammde on opiskellut suomen kieltä parin vuoden ajan.

"Kielitaidon avulla pärjään paremmin töissä. Opiskelun ansiosta puhun nyt rohkeammin suomea töissä ja vapaa-ajalla", hän kertoo.

"Pienessä ryhmässä yhdessä työkavereiden kanssa on mukava opiskella. Tarvittaessa opettajamme korjaa virheitämme ja auttaa hankalissa asioissa."

Hyrian kouluttajan Natalia Tyyskän mukaan opiskelijoiden omalla motivaatiolla on iso merkitys kielen oppimisessa

"Jokaisella opiskelijalla on oma tavoitetaso, johon kielitaidon osalta pyritään. Jos ryhmä on aktiivinen ja osallistuu rohkeasti keskusteluun, kielitaitokin kehittyy nopeammin", hän kertoo.

Natalia muistuttaa, että kielikoulutuksessa pitää huomioida myös opiskelijoiden henkilökohtaiset elämäntilanteet. Esimerkiksi haastavat yhteiskunnalliset tilanteet opiskelijan kotimaassa saattavat viedä voimia pois opiskelusta.

"Kouluttajan roolissa on upeaa nähdä, miten opiskelija muuttuu itsevarmemmaksi oppiessaan suomen kieltä. Kielitaito auttaa kotiutumaan yhteiskuntaan", hän kertoo.


Tämä artikkeli on julkaistu vuoden 2022 alussa.

Työturvallisuus on varastolla yhteinen asia

Tokmannin hallinto- ja logistiikkakeskuksen varastolla Mäntsälän Isolammintiellä työskentelee keskimäärin noin 220 henkilöä per vuoro. Hektinen ja fyysinen työ voivat aiheuttaa vaaratilanteita, jos pelisäännöt tai työympäristö eivät ole kunnossa. Hyvällä ennaltaehkäisyllä työtapaturmien määrä on saatu varastolla viime vuosina laskuun.

Työturvallisuus on varastolla yhteinen asia

Tokmannin hallinto- ja logistiikkakeskuksen varastolla Mäntsälän Isolammintiellä työskentelee keskimäärin noin 220 henkilöä per vuoro. Hektinen ja fyysinen työ voivat aiheuttaa vaaratilanteita, jos pelisäännöt tai työympäristö eivät ole kunnossa. Hyvällä ennaltaehkäisyllä työtapaturmien määrä on saatu varastolla viime vuosina laskuun.

Varaston työturvallisuuden edistämisessä hyvällä perehdytyksellä on tärkeä rooli. Uudelle työntekijälle lähtee jo ennen ensimmäistä työpäivää tunnukset Tokmannin verkkokoulutusjärjestelmään sekä opiskelumateriaalia, joiden avulla voi tutustua uuden työpaikan käytäntöihin.

Varastossa on käytössä omat liikennesäännöt, joita jokaisen varastolla liikkuvan tulee noudattaa. Käytäviä ajetaan keräyskoneilla ja trukeilla yhteen suuntaan, ja jalankulkijoiden tulee kävellä kulkuväylien reunoissa.

"Varaston koneet ovat painavia ja niissä on paljon lastia päällä. Vahingon sattuessa jälki voi olla ikävää. Siksi on erityisen tärkeää, että jokainen noudattaa sovittuja sääntöjä", työsuojeluvaltuutettu Vesa Pelkonen muistuttaa.

"Esimerkiksi monille nuorille varasto saattaa olla ensimmäinen työpaikka eikä heillä välttämättä ole kokemusta työturvallisuusasioista. Siksi on tärkeää, että opastamme jo perehdytysvaiheessa oikeista työ- ja toimintatavoista, jotta työskentely sujuu turvallisesti."

Tokmannilla on käytössä Tokmanni-Turva -järjestelmä, jonka kautta tokmannilaiset voivat ilmoittaa terveyttä vaarantavista seikoista työpaikalla tai antaa positiivista palautetta hyväksi koetuista käytännöistä. Järjestelmän kautta ilmoitetaan myös Läheltä piti -tilanteista, joissa olisi voinut sattua tapaturma tai tapaturma on ollut lievä. Kaikki järjestelmän kautta tehdyt havainnot käsitellään, ja tieto lopputuloksesta lähtee sähköpostitse myös ilmoittajalle.

Tapaturmia ja sairauspoissaoloja pyritään varastoilla ennaltaehkäisemään myös säännöllisillä siisteys-, hylly- ja lavatarkastuskierroksilla. Kvartaaleittain varastolla tehdään myös turvallisuuskävely, jonka aikana huomioidaan mahdollisia työturvallisuusriskejä, kuten tukittuja varauloskäyntejä.

"Työturvallisuusasioista pitää silti muistuttaa myös arjessa. Varaston infotauluilla näytämme esimerkiksi ergonomiaohjeita, ja fysioterapeutti käy tarvittaessa opastamassa oikeista nostoasennoista", Vesa Pelkonen kertoo.

Myös koneiden säännölliset huollot ja korjaukset ovat tärkeä osa työturvallisuutta.

"Tulevaisuudessa laitteista saatavaa dataa voidaan myös hyödyntää työturvallisuuden kehitystyössä. Jo nyt varastolta löytyy muutamia trukkeja, joista löytyy mm. GPS-paikannin ja törmäyksen seurantajärjestelmät."

Vesa Pelkosen mukaan työturvallisuus koetaan varastohenkilöstön keskuudessa yhä tärkeämmäksi asiaksi.

Ihmiset ovat tänä päivänä kiinnostuneita omasta terveydestään, ja haluavat pysyä hyvässä kunnossa työelämässä. Omasta sekä työkaverin hyvinvoinnista kannetaan yhteistä vastuuta.


Tämä artikkeli on julkaistu vuoden 2022 alussa.

CASE | Tokmanni panostaa työkykyjohtamiseen ja osatyökykyisten työhön integroimiseen

Työelämä muuttuu jatkuvasti, eikä muutoksen keskellä ole aina helppoa huolehtia työkyvystä. Tokmanni johtaa henkilöstönsä työkykyä suunnitelmallisesti ja aktiivisesti, sillä se haluaa hallita työkyvyttömyysriskejään ja edistää tokmannilaisten työhyvinvointia.

Tokmanni panostaa työkykyjohtamiseen ja osatyökykyisten työhön integroimiseen

Työelämä muuttuu jatkuvasti, eikä muutoksen keskellä ole aina helppoa huolehtia työkyvystä. Tokmanni johtaa henkilöstönsä työkykyä suunnitelmallisesti ja aktiivisesti, sillä se haluaa hallita työkyvyttömyysriskejään ja edistää tokmannilaisten työhyvinvointia.

Tokmannilla työkykyriskejä ennakoidaan, hallitaan ja pienennetään erittäin johdonmukaisesti niin sanotulla työkyvyn aktiivisen tuen mallilla. Tavoitteena on, etteivät tokmannilaiset menetä esimerkiksi sairastumisen myötä työkykyään ja päädy työkyvyttömyyseläkkeelle.

"Haluamme pitää henkilöstömme työkykyisenä, sillä se hyödyttää meitä kaikkia", Tokmannin työkykykoordinaattori Jonna Ojalehto aloittaa.

"Tokmanni kantaa aidosti vastuuta henkilöstönsä työkykyjohtamisesta sen sijaan, että ulkoistaisi sen yksinomaan työterveyshuollolle ja vakuutusyhtiöille", hän lisää.


Avainasemassa työhyvinvointitiimi, esihenkilöt ja toimiva verkostoyhteistyö

Tokmannin esihenkilöitä tukevat työkykyjohtamisessa aktiivinen ja osaava työhyvinvointitiimi sekä työterveyshuollon ammattilaiset. Yhteistyössä he ovat esimerkiksi uudistaneet toimintamalleja, perehdyttäneet tokmannilaisia ja tarjonneet valmentavaa esihenkilökoulutusta.

"Teemme voitavamme, jotta henkilöstömme jaksaa ja viihtyy työssään aina eläkeikään saakka. Työhyvinvointitiimimme on resursoitu hyvin, joten olemme voineet emme vain hallita, vaan myös kehittää työtapojamme."

Kaupan arjessa pyritään erityisesti ennakointiin ja nopean reagointiin.

"Siten pääsemme ajoissa kiinni mahdolliseen työkyvyn uhkaan. Esihenkilömme on koulutettu seuraamaan erilaisia hälytysmerkkejä työkyvyssä ja tuomaan niitä esille. Olemme panostaneet muun muassa työliike-ergonomiatutkimukseen. Käytämme myös vakuutusyhtiöiden tarjoamia ammatillisen kuntoutuksen keinoja."


Selkeitä etuja, mutta myös haasteita

Tokmannin satsaukset työkykyjohtamiseen ja osatyökykyisten työhön integroimiseen näkyvät sekä yleisenä työhyvinvointina että kustannussäästöinä. Tokmanni on onnistunut laskemaan TyEL-maksuluokkansa viiteen, kun vielä vuonna 2018 se oli seitsemän.

"Työkykyjohtaminen viestii henkilöstölle työnantajan välittämisestä. Meille on tärkeää, että osoitamme huolehtivamme tokmannilaisista ja tukevamme heitä arjessa. Työkykyiset, motivoituneet ammattilaisemme auttavat Tokmannia menestymään myös taloudellisesti. "

Jotkin tilanteet saattavat tuottaa haasteita löytää kokoaikaisesti riittävästi kevennettyä työtä, Ojalehto kertoo.

"Työkyvyttömyysjaksolta takaisin työhön pyrkivä voi testata työkykyään esimerkiksi työkokeilun avulla. Myymälä- ja varastotyö on fyysistä, ja työkyvyn alentuessa meidän voi olla hankalaa löytää mielekästä, sopivaa työtä. Jos sellaista ei löydy meiltä, voimme hyödyntää yhteistyökumppaneidemme tukea sopivan ammatin löytämiseksi."

"Työkyvyn uhka voi vaikuttaa työntekijän koko elämäntilanteeseen. Työhyvinvointitiimimme tehtävänä on kertoa työntekijälle vaihtoehdoista erilaisissa tilanteissa. Työskentelemme ihmisten kanssa, ja yhteiseen ymmärrykseen pääseminen on tärkeää", hän summaa.


Tämä artikkeli on julkaistu vuoden 2021 alussa. Artikkelia on päivitetty hieman maaliskuussa 2023.

Tokmanni-konsernin ihmisoikeuspolitiikka

Tokmanni-konsernin ihmisoikeussitoumus

Tokmanni-konserni on sitoutunut kunnioittamaan ihmisoikeuksia ja korjaamaan mahdollisia haitallisia ihmisoikeusvaikutuksiaan kaikessa liiketoiminnassaan, ja konserni odottaa liikekumppaneiltaan samaa sitoutumista. Tokmanni-konserni pyrkii edistämään positiivisia käytäntöjä, jotka edistävät sen oikeudenhaltijoiden ihmisoikeuksien toteutumista. Yhdistyneiden Kansakuntien (YK) yrityksiä ja ihmisoikeuksia koskevien periaatteiden mukaisesti Tokmanni-konserni kunnioittaa Kansainvälisen ihmisoikeusasiakirjan oikeuksia ja arvoja, Kansainvälisen työjärjestön ILO:n kahdeksaa yleissopimusta työelämän perusperiaatteista sekä OECD:n monikansallisten yritysten toimintaohjetta.

Amfori Business for Social Compliance Initiative (BSCI) -järjestön jäsenenä Tokmanni-konserni on sitoutunut noudattamaan amfori BSCI:n eettisiä toimintaohjeita. Konserni edellyttää liikekumppaneiltaan BSCI:n eettisten toimintaohjeiden noudattamista ja vaatii samojen standardien noudattamista heidän toimittajiltaan.

Tokmanni-konserni on myös YK:n Global Compact -aloitteen allekirjoittaja ja noudattaa sen kymmentä periaatetta.

Tokmanni-konsernin ihmisoikeussitoumus

Tokmanni-konserni on sitoutunut kunnioittamaan ihmisoikeuksia ja korjaamaan mahdollisia haitallisia ihmisoikeusvaikutuksiaan kaikessa liiketoiminnassaan, ja konserni odottaa liikekumppaneiltaan samaa sitoutumista. Tokmanni-konserni pyrkii edistämään positiivisia käytäntöjä, jotka edistävät sen oikeudenhaltijoiden ihmisoikeuksien toteutumista. Yhdistyneiden Kansakuntien (YK) yrityksiä ja ihmisoikeuksia koskevien periaatteiden mukaisesti konserni kunnioittaa Kansainvälisen ihmisoikeusasiakirjan oikeuksia ja arvoja, Kansainvälisen työjärjestön ILO:n kahdeksaa yleissopimusta työelämän perusperiaatteista sekä OECD:n monikansallisten yritysten toimintaohjetta.

Amfori Business for Social Compliance Initiative (BSCI) -järjestön jäsenenä Tokmanni-konserni on sitoutunut noudattamaan amfori BSCI:n eettisiä toimintaohjeita. Konserni edellyttää liikekumppaneiltaan BSCI:n eettisten toimintaohjeiden noudattamista ja vaatii samojen standardien noudattamista heidän toimittajiltaan.

Tokmanni-konserni on myös YK:n Global Compact -aloitteen allekirjoittaja ja noudattaa sen kymmentä periaatetta.

Tokmanni-konsernin vähimmäisvaatimus on noudattaa kaikkia sovellettavia lakeja ja kunnioittaa kansainvälisesti tunnustettuja ihmisoikeuksia. Jos kansallinen laki ja kansainväliset ihmisoikeusnormit eroavat toisistaan, Tokmanni-konserni pyrkii noudattamaan korkeampaa standardia ja etsii ratkaisuja näiden standardien kunnioittamiseen asianomaisten sidosryhmien kanssa.

Tokmanni-konserni osoittaa sitoutumisensa ja puuttuu ihmisoikeusvaikutuksiinsa toteuttamalla asianmukaista huolellisuusvelvoitetta. Konserni uskoo, että ihmis- ja työoikeuksien lisääminen maailmanlaajuisesti saavutetaan parhaiten tekemällä yhteistyötä sidosryhmien kanssa. Tokmanni-konserni etsii aktiivisesti mahdollisuuksia tehdä yhteistyötä keskeisten sidosryhmien kanssa ja käyttää vaikutusvaltaansa jatkuvan parantamisen ja ihmisoikeuksien toteutumisen edistämiseksi.

Tokmanni-konserni kehittää ja arvioi ihmisoikeustyötään jatkuvasti. Ihmisoikeuksien asianmukaista huolellisuusvelvoitetta toteutetaan jatkuvasti.

Tunnustaen, että yritystoiminnalla on suuri rooli ihmisoikeuksien toteutumisessa, Tokmanni-konserni on sitoutunut edistämään positiivisia ihmisoikeusvaikutuksia. Konserni edistää ihmisoikeuksien toteutumista toimitusketjuissaan muun muassa tavarantoimittajien auditoinneilla ja korkean riskin raaka-aineiden sertifioinnilla. Tokmanni-konserni kiinnittää myös erityistä huomiota ihmisoikeusvaikutuksiin toimiessaan tai hankkiessaan tuotteita konfliktialueilta. Konsernin mahdolliset ihmisoikeusvaikutukset voidaan jakaa suoriin ja epäsuoriin vaikutuksiin. Suorat vaikutukset liittyvät Tokmannin omaan toimintaan, esimerkiksi asiakkaiden ja henkilöstön turvallisuuteen sekä tasa-arvoon ja syrjimättömyyteen. Epäsuorat vaikutukset liittyvät Tokmanni-konsernin toimitusketjuihin liikekumppaneiden kautta, esimerkiksi konsernin käyttämien tehtaiden työntekijöiden ihmisoikeuksien toteutumiseen.

Tokmanni-konserni välttää ihmisoikeuksien loukkaamista ja puuttuu negatiivisiin ihmisoikeusvaikutuksiin, joihin se on suoraan tai epäsuorasti osallistunut tai joihin se on vaikuttanut muiden toimijoiden kautta.

Asianmukaisen huolellisuusvelvoitteen mukaisesti Tokmanni-konserni arvioi toimintansa ihmisoikeusvaikutuksia, seuraa niitä, toteuttaa tarvittaessa korjaavia toimenpiteitä ja viestii niistä osallisuutensa, mahdollisuuksiensa ja vaikutusvaltansa mukaisesti. Arviointia seurataan yhtiön Compliance-ryhmän toimesta, joka kokoontuu 4 kertaa vuodessa ja akuuttien asioiden osalta tarvittaessa.

Tokmanni-konsernin hankintaa ohjaavat vastuullisen hankinnan periaatteet ja toimintaohje sekä kestävän kehityksen mukaiset valikoimalinjaukset. Linjaukset koskevat erityisesti sellaisten tuotteiden hankintaa, jotka sisältävät sosiaalisen sekä ympäristövastuun kannalta kriittisiksi todettuja raaka-aineita. Vastuullisen hankinnan periaatteet ja toimintaohje päivitettiin 2021 ja sitä koulutetaan säännöllisesti hankinnan ja oston henkilöstölle.

Tokmanni-konsernin ihmisoikeusperiaatteet

Seuraavat viisi ihmisoikeusperiaatetta ovat Tokmanni-konsernille keskeisimpiä ja ne asettavat standardit ihmisoikeuksiin perustuvalle toimintatavalle Tokmanni-konsernin liiketoimintapäätöksissä, samalla noudattaen parhaita käytäntöjä ja eettistä liiketoimintaa. Haavoittuvassa asemassa oleviin ryhmiin on kiinnitettävä erityistä huomiota ja suojelua. Tokmanni-konserni odottaa liikekumppaneidensa noudattavan ja jakavan konsernin tavoitteet ja sitoumukset niiden oikeuksien haltijoiden kanssa, joihin konsernin ja sen liikekumppaneiden toiminta vaikuttavat. Voit lukea tarkemmin ihmisoikeusperiaatteista Tokmanni-konsernin ihmisoikeuspolitiikasta.


Turvallinen ja terveellinen työympäristö

Terveys ja turvallisuus
Työturvallisuus

Työpaikka
Reilut työehdot ja -olot sekä asianmukaiset työajat
Oikeudenmukainen palkkaus
Yhdistymisvapaus ja kollektiivinen neuvotteluoikeus

Tasa-arvoinen kohtelu
Monimuotoisuus ja syrjinnän kielto
Väkivallan tai häirinnän kielto

Lapset ja nuoret työntekijät
Lapsityövoiman kielto
Koulutus ja lasten terveys
Nuorten työntekijöiden erityissuojelu

Pakkotyövoiman ja ihmiskaupan kielto
Vapaus orjuudesta ja pakkotyöstä
Epäselvien ja laittomien työsopimusten sekä velkasidonnaisen työvoiman käytön kielto

Tokmanni-konsernin ihmisoikeusperiaatteet

Seuraavat viisi ihmisoikeusperiaatetta ovat Tokmanni-konsernille keskeisimpiä ja ne asettavat standardit ihmisoikeuksiin perustuvalle toimintatavalle Tokmanni-konsernin liiketoimintapäätöksissä, samalla noudattaen parhaita käytäntöjä ja eettistä liiketoimintaa. Haavoittuvassa asemassa oleviin ryhmiin on kiinnitettävä erityistä huomiota ja suojelua. Tokmanni-konserni odottaa liikekumppaneidensa noudattavan ja jakavan konsernin tavoitteet ja sitoumukset niiden oikeuksien haltijoiden kanssa, joihin konsernin ja sen liikekumppaneiden toiminta vaikuttavat. Voit lukea tarkemmin ihmisoikeusperiaatteista Tokmanni-konsernin ihmisoikeuspolitiikasta.


Turvallinen ja terveellinen työympäristö


Terveys ja turvallisuus

Terveys ja turvallisuus ovat Tokmanni-konserni ensisijaisia prioriteetteja. Konserni sitoutuu varmistamaan, että sen työntekijöillä ja eri liiketoiminta-alueilla työskentelevillä työntekijöillä, mukaan lukien heidän välittömät perheenjäsenensä, on oikeus korkeimpaan mahdolliseen fyysiseen ja henkiseen terveyteen, johon sisältyy pääsy lääketieteelliseen hoitoon, hygienia, riittävä ravinto ja juomavesi, asianmukainen asuminen, terveelliset työolosuhteet ja puhdas työympäristö.

Tokmanni-konserni on sitoutunut ryhtymään tarvittaviin toimenpiteisiin valmistamiensa, jakelijoidensa ja asiakkailleen markkinoimiensa tuotteiden ja palveluiden turvallisuuden ja laadun takaamiseksi.


Työturvallisuus

Tokmanni-konserni sitoutuu tarjoamaan työolosuhteet, jotka mahdollistavat turvalliset työskentelytavat ja tukevat työntekijöiden työterveyttä ja hyvinvointia. Työsuojelun toimintaohjelma kuvaa työturvallisuuden toimintaperiaatteet ja tavoitteet. Lisäksi myymäläkohtaiset riskien arvioinnit sekä muut toimintaohjeet ohjaavat työturvallisuustoimintaa. Tokmanni-konsernilla on käytössään turvallisuuden hallintajärjestelmiä terveys- ja turvallisuusvaarojen ja onnettomuuksien tunnistamiseksi, estämiseksi, lieventämiseksi ja seuraamiseksi.

Tokmanni-konserni odottaa toimittajiensa tarjoavan työntekijöilleen turvallisen ja terveellisen työympäristön, joka on paikallisten lakien mukainen ja ehkäisee työtapaturmia. Jos toimittajat tarjoavat työntekijöilleen asuntoja, niiden on oltava turvallisia ja niissä on oltava riittävät saniteettitilat.



Työpaikka


Reilut työehdot ja -olot sekä asianmukaiset työajat

Tokmanni-konserni noudattaa kaikkia soveltuvia kansallisia lainsäädäntöjä, alan vertailustandardeja ja/tai kollektiivisopimuksia kansainvälisen kehyksen sisällä, jonka ILO on asettanut, palkkoja, työaikoja, ylityötä ja etuja koskien. Palkan vähennyksiä kurinpidollisena toimenpiteenä ei sallita, ellei kansallinen lainsäädäntö sen mahdollista. Työntekijöille on annettava työaikana kohtuullisia taukoja ja riittävät lepoajat vuorojen välillä. Tokmanni-konserni edistää terveellistä työn ja vapaa-ajan tasapainoa.


Oikeudenmukainen palkkaus

Tokmanni-konserni noudattaa sen maan hallituksen määräämää lakisääteistä vähimmäispalkkaa, jossa konserni toimii tai josta se hankki tuotteita. Tokmanni-konserni arvioi palkkaeroja tarkasti amfori BSCI -auditoinnin kautta ja pyrkii tarjoamaan työntekijöille korvauksen, joka takaa riittävän elintason ja täyttää heidän ja heidän välittömän perheensä perustarpeet. Konserni myös kannustaa toimittajia sitoutumaan palkkojen ja etuuksien parantamiseen työntekijöiden ja heidän perheidensä elämänlaadun parantamiseksi heidän asumisyhteisöissään.


Yhdistymisvapaus ja kollektiivinen neuvotteluoikeus

Tokmanni-konserni kunnioittaa työntekijöidensä oikeutta ajaa laillisia etujaan ilman pelkoa kostotoimenpiteistä. Tähän oikeuteen sisältyy oikeus muodostaa ja liittyä itse valitsemiinsa ammattijärjestöihin tai pidättäytyä tekemästä niin. Lisäksi työntekijöillä on oikeus kollektiiviseen neuvotteluun. Myös sisäisesti ja/tai ulkoisesti vapaasti valituilla työntekijöiden edustajilla on oikeus tulla tunnustetuiksi neuvottelu- ja kuulemiskumppaneina paikallisten lakien mukaisesti. Maan työmarkkinasuhteiden luonne sekä asianomaisen yrityksen tarpeet, koko ja mahdollisuudet otetaan huomioon. Mikäli toiminta-alueella ei ole laillisesti tunnustettua ammattiliittoa tai jos vain valtion hyväksymät organisaatiot ovat sallittuja, Tokmanni-konserni suhtautuu myönteisesti aloitteisiin vaihtoehtoisten keinojen luomiseksi tehokkaan järjestäytymisvapauden ja työehtosopimusneuvottelujen saavuttamiseksi.



Tasa-arvoinen kohtelu


Monimuotoisuus ja syrjinnän kielto

Tasa-arvo ja oikeudenmukaisuus ovat keskeisiä periaatteita palkkaamisessa, työhön liittyvissä eduissa ja korvauksissa, koulutukseen pääsyssä ja työssä etenemisessä. Tokmanni-konserni kunnioittaa ja arvostaa työntekijöidensä ja liikekumppaneidensa monimuotoisuutta globaaleilla markkinoilla. Konserni ei hyväksy minkäänlaista syrjintää millään työelämän osa-alueella esimerkiksi rodun, ihonvärin, uskonnon, sukupuolen, kansallisen alkuperän, syntyperän, iän, vamman, terveydentilan, siviilisäädyn, raskauden, sukupuolen, sukupuoli-identiteetin, seksuaalisen suuntautumisen, poliittisen tai ammattiyhdistystoiminnan perusteella.


Väkivallan tai häirinnän kielto

Tokmanni-konserni on sitoutunut tarjoamaan työpaikan, jossa ei esiinny minkäänlaista fyysistä, psyykkistä, seksuaalista, verbaalista tai kirjallista häirintää tai kiusaamista.

Tokmanni-konsernin työntekijöiltä odotetaan, että he kohtelevat työtovereitaan, liikekumppaneitaan sekä kaikkia sidosryhmiään arvokkaasti. Konserni odottaa samaa myös liikekumppaneiltaan.



Lapset ja nuoret työntekijä


Lapsityövoiman kielto

Tokmanni-konserni noudattaa Kansainvälisen työjärjestön määritelmää työntekijöiden vähimmäisiästä. Tämän iän ei tule olla alempi kuin oppivelvollisuuden määrittämä ikä eikä missään tapauksessa alle 15 vuotta säännölliselle työlle. Konserni kieltää lapsityövoiman, mikä tarkoittaa, että se ei työllistä omassa toiminnassaan tai hankintaketjussaan henkilöitä, jotka ovat laillista työikää nuorempia tai anna heidän osallistua työntekoon, joka on haitallista lasten fyysiselle ja henkiselle kehitykselle ja riistää heiltä lapsuuden, tulevaisuuden mahdollisuudet ja heidän arvokkuutensa. Lisäksi Tokmanni-konserni sitoutuu ohjelmiin, jotka tähtäävät lapsityövoiman ja minkä tahansa hyväksikäytön muodon poistamiseen koko arvoketjussa.


Koulutus ja lasten terveys

Tokmanni-konserni kunnioittaa lapsen oikeuksia, mukaan lukien oikeuden koulutukseen, lepoon ja leikkiin, oikeuden olemaan turvassa väkivallalta ja hyväksikäytöltä sekä oikeuden lapsen perustarpeiden tyydyttämiseen, kuten ravitsemukseen, terveyteen sekä vesi- ja sanitaatiopalveluihin.


Nuorten työntekijöiden erityissuojelu

Tokmanni-konserni ei palkkaa alle 18-vuotiaita työntekijöitä työtehtäviin, jotka voisivat vaarantaa heidän terveytensä, turvallisuutensa tai moraalinsa. Lisäksi Tokmanni sitoutuu ohjelmiin, joilla varmistetaan, että alle 18-vuotiaat työntekijät eivät työskentele vaarallisissa olosuhteissa sen arvoketjussa.

Tokmanni-konserni varmistaa, että se noudattaa kaikkia soveltuvia lakeja tai alan standardeja, jotka koskevat nuorten työntekijöiden palkkoja, työaikoja, ylityötä ja etuja. Lisäksi konserni tukee aktiivisesti nuorten työntekijöiden oikeutta oikeudenmukaisiin ja suotuisiin työolosuhteisiin ja työaikoihin.



Pakkotyövoiman ja ihmiskaupan kielto


Vapaus orjuudesta ja pakkotyöstä

Tokmanni-konserni ei harjoita, tue eikä salli pakkotyön, kuten vankien tai ihmiskaupan uhrien, käyttöä. Työntekijöiden tulee saada liikkua vapaasti, poistua työpaikalta vuoron päättyessä sekä päättää työsuhteensa kohtuullisen irtisanomisajan puitteissa ilman seuraamuksia. Henkilöllisyysasiakirjojen tai työlupien haltuunotto on ehdottomasti kielletty.


Epäselvien ja laittomien työsopimusten sekä velkasidonnaisen työvoiman käytön kielto

Kaikki Tokmanni-konsernin työntekijät saavat kirjallisen, ymmärrettävän ja laillisesti sitovan työsopimuksen. Konserni ei hyväksikäytä osa-aikaisia tai tilapäisiä työntekijöitä tai harjoittelijoita. Se ei myöskään käytä epäoikeudenmukaisia oppisopimuksia keinona maksaa pienempiä palkkoja tai tarjota vähemmän etuja.

Tokmanni-konserni ei harjoita tai tue orja- tai velkatyövoiman käyttöä. Konserni kieltää työntekijöiden kannettavaksi tulevat rekrytointimaksut.

Tokmannin tekemä ihmisoikeustyö on saanut tunnustusta

Tammikuussa 2021 julkaistussa Valtioneuvoston kanslian tutkimus- ja selvitystoiminnan SIHTI-hankkeen tutkimuksessa tutkittiin, miten suomalaisyritysten ihmisoikeusvastuut toteutuvat suhteessa odotuksiin, jotka on annettu YK:n yrityksiä ja ihmisoikeuksia koskevissa ohjaavissa periaatteissa.

Tokmanni sai tutkimuksessa suhteellisesti hyvät pisteet (48,1/100), reilusti yli tutkittujen yritysten keskiarvon (23,9/100). Olemme ylpeitä tuloksesta ja jo tekemästämme ihmisoikeustyöstä.

Tokmannin tekemä ihmisoikeustyö on saanut tunnustusta

Tammikuussa 2021 julkaistussa Valtioneuvoston kanslian tutkimus- ja selvitystoiminnan SIHTI-hankkeen tutkimuksessa tutkittiin, miten suomalaisyritysten ihmisoikeusvastuut toteutuvat suhteessa odotuksiin, jotka on annettu YK:n yrityksiä ja ihmisoikeuksia koskevissa ohjaavissa periaatteissa.

Tokmanni sai tutkimuksessa suhteellisesti hyvät pisteet (48,1/100), reilusti yli tutkittujen yritysten keskiarvon (24,8/100). Olemme ylpeitä tuloksesta ja jo tekemästämme ihmisoikeustyöstä.

Olemme muun muassa sitoutuneet YK:n ihmisoikeuksia koskeviin kansainvälisiin perusasiakirjoihin, ILO:n julistukseen työelämän perusperiaatteista ja -oikeuksista sekä YK:n Global Compactiin. Toimintaamme ohjaavat myös YK:n yrityksiä ja ihmisoikeuksia koskevat ohjaavat periaatteet.

Pääosa käytännön ihmisoikeustyöstä toimitusketjuissa tehdään omien auditointien, amfori BSCI -auditointien sekä eri kanaviin tulleiden ilmoitusten ja palautteiden kautta.

Huolellisuusperiaatteen mukaisesti arvioimme ja seuraamme toimintamme ihmisoikeusvaikutuksia jatkuvasti. Edellytämme myös kumppaneiltamme ihmisoikeuksien kunnioittamista, ja tarvittaessa ryhdymme korjaaviin toimenpiteisiin. Tokmanni vaatii tavarantoimittajiaan ja muita yhteistyökumppaneitaan sitoutumaan sen Eettiseen toimintaohjeeseen sopimuksissaan. Tokmanni vaatii tavarantoimittajiltaan myös sitoutumista Business Social Compliance Initiativeen (BSCI) ja sen eettiseen toimintaohjeeseen. Myös hankintamaiden osalta tehdään päätöksiä ihmisoikeusriskinäkökulmasta, hankintaa ei esimerkiksi tehdä alueilta, joissa on suuri pakkotyövoiman riski.

Tokmannilla on nollatoleranssi vakaviin ihmisoikeusloukkauksiin kuten lapsi- ja pakkotyövoiman käyttöön. Muihin ilmi tuleviin asioihin, esimerkiksi työturvallisuuteen liittyviin, puututaan. Pyrimme tällöin varmistamaan yhdessä yhteistyökumppanin kanssa, ettei tällaisia vaikutuksia enää synny.

Työ ihmisoikeuksien eteen ja kohti yhdenvertaisuutta jatkuu ja on yksi vastuullisuusstrategiamme painopistealueista. SIHTI-hankkeen tuloksista saamme arvokasta palautetta tähän työhön.

Lue lisää Suomalaisyritysten ihmisoikeussuoriutumisen tila (SIHTI) -hankkeen selvityksestä.

Loppuvuodesta 2019 Tokmannin toimitusjohtaja Mika Rautiainen allekirjoitti yhtenä seitsemästä toimitusjohtajasta Suomessa FIBS:in suomentaman, kansainvälisen yritysvastuuverkosto WBCSD:n toimittaman ihmisoikeusoppaan toimitusjohtajille.

"Meidän tokmannilaisten on tiedettävä, missä myymiemme tuotteiden tuotanto tapahtuu, jotta voimme kartoittaa tuotantoketjujemme ihmisoikeusriskit. Olemme sitoutuneet kunnioittamaan ihmisoikeuksia ja vaadimme sitä myös toimittajakumppaneiltamme. Työskentelemme pitkäjänteisesti toimitusketjumme läpinäkyvyyden lisäämiseksi", hän kertoi saatesanoissaan.

Erityishuomio riskimaihin

Kiinnitämme erityistä huomiota tuotantomaihin, joihin liittyy Maailmanpankin luokituksen mukaan eniten ihmisoikeusriskejä. Voit lukea lisää työstämme tavarantoimittajiemme kanssa riskimaissa täältä.

Sivu päivitetty: 17.05.2024