Riskienhallinta ja riskit

Riskienhallinta on osa Tokmannin johtamisjärjestelmää ja sisäistä valvontaa. Tokmannin riskienhallinnan tavoitteena on tukea yhtiön arvoja, strategiaa ja liiketoiminnan jatkuvuutta ennakoimalla ja hallinnoimalla toimintoihin liittyviä mahdollisia riskejä. Tavoitteena on arvioida riskejä järjestelmällisesti perusteellisen suunnittelun ja päätöksentekoprosessin edistämiseksi.

Tokmannin riskienhallinnalla on seuraavat tavoitteet:

  • korostaa riskitietoisuuden ja ennakoivan riskienhallinnan merkitystä
  • säilyttää yhtiön kilpailukyky ja saavuttaa kilpailuetua
  • varmistaa riittävä riskienhallinta konsernitasolla Tokmannin riskinsietokyvyn ja riskinottohalukkuuden mukaisesti
  • hallita riskejä osana liiketoimintaa, suunnittelua ja päätöksentekoa määritettyjen tehtävien ja vastuiden mukaisesti.

Riskienhallinnan piiriin kuuluvat organisaation kaikki osa-alueet sekä kaikki riskilajit strategisista operatiivisiin riskeihin. Riskienhallinta tukee johtoa ja hallitusta, jotta voidaan varmistaa, että yhtiö voi toteuttaa strategiaansa tehokkaasti. Tokmanni toimii hallituksen hyväksymän riskienhallintapolitiikan mukaisesti.

Riskejä arvioidaan säännöllisesti ja raportoidaan toimitusjohtajalle, johtoryhmälle, talous- ja tarkastusvaliokunnalle sekä hallitukselle Tokmannin riskienhallintapolitiikan mukaisesti.

Tokmanniin mahdollisesti vaikuttavat riskit luokitellaan strategisiin, operatiivisiin, taloudellisiin ja vahinkoriskeihin.

Strategiset riskit ovat riskejä, jotka uhkaavat konsernin strategisten tavoitteiden saavuttamista. Ne liittyvät tyypillisesti esimerkiksi toimintaympäristön muutoksiin, kilpailijoiden toimiin tai konsernin liiketoiminnan suunnitteluun ja organisointiin.

Operatiiviset riskit ovat riskejä, jotka liittyvät sisäisten prosessien, henkilöstöresurssien tai järjestelmien puutteellisuudesta tai epäonnistumisesta aiheutuviin tappioihin. Ne liittyvät tyypillisesti esimerkiksi operatiiviseen päätöksentekoon, resurssien kohdentamiseen, operatiivisten prosessien tai tuotteiden laatuun, tietojärjestelmien toimintaan, sopimuksiin, lakien ja säännösten noudattamiseen tai henkilöstön osaamiseen.

Taloudellisia riskejä ovat maksuvalmius- ja luottoriskit sekä markkinariskit, joihin kuuluvat esimerkiksi valuutta- ja korkoriskit.

Vahinkoriskit aiheuttavat vahinkoa omaisuudelle, ihmisille tai ympäristölle. Ne aiheutuvat ulkoisista tai sisäisistä tapahtumista, kuten tapaturmista, turvallisuuden pettämisestä tai luonnonilmiöistä.

 

Tokmannin merkittäviksi arvioituja riskejä ja epävarmuustekijöitä

Inflaation, nousevien korkojen ja talouden taantuman aiheuttama heikentynyt kysyntä

Inflaatio, korkojen nousu, korkeat energian hinnat, heikentynyt työllisyystilanne ja taloudellinen epävarmuus vaikuttavat kuluttajien ostovoimaan. Ostovoiman heikkeneminen tarkoittaa tyypillisesti sitä, että käyttötavaroiden myynti hidastuu ja alennukset ja kampanjamyynnit muodostavat suuremman osuuden kokonaismyynnistä, mikä puolestaan heikentää myyntikatetta. Korkojen nousu ja inflaatio voivat nostaa kustannuksia erityisesti vuokrasopimusten ja kiinteistöjen osalta. Inflaatio lisää kuluttajien hintatietoisuutta, ja siksi Tokmannin ja Dollarstoren kaltaiset halpakauppaketjut pärjäävät yleensä korkean inflaation aikana suhteellisesti paremmin kuin kalliimman hintamielikuvan kauppaketjut.

Talouden vaihtelut

Kansainvälisessä tai kotimaisessa taloudellisessa tilanteessa tapahtuvat muutokset voivat nostaa kuljetusten, komponenttien, energian sekä materiaalien hintoja ja aiheuttaa jopa pulaa niistä. Pitkittyessään kohonnut hintataso, komponenttipula, ongelmat sähkönjakelussa sekä logistiikkaketjun häiriöt voivat esimerkiksi viivästyttää toimituksia ja muutoinkin heikentää tuotesaatavuutta sekä aiheuttaa lisäkustannuksia, joita ei pystytä täysimääräisesti siirtämään asiakashintoihin. Taloudellisen matalasuhdanteen vaikutus halpakauppaan on todennäköisesti vähittäiskauppaa pienempi.

Geopoliittiset muutokset ja hankintojen poliittinen maariski

Maailmantalouden epävarmuuksiin ja geopoliittiseen kehitykseen liittyy suoria tai epäsuoria riskejä, kuten talouden hitaampi kasvu sekä mahdolliset odottamattomat poliittiset päätökset. Nämä seikat voivat vaikuttaa epäsuotuisasti Tokmanni-konsernin liiketoimintaan ja tuotteiden kysyntään. Lisäksi konsernin hankintamarkkinat muuttuvat yhtiön ulkopuolisista tekijöistä riippumatta. Kiinan muuttuva ympäristölainsäädäntö, poliittisten päätösten vaikutus maan talouden kehitykseen ja lainsäädäntöön sekä poliittinen epävakaus hankintamaissa, kuten Turkissa, Bangladeshissa, Myanmarissa ja Pakistanissa, voivat nostaa hankintahintoja tai aiheuttaa toimitusongelmia. Riskejä arvioidaan jatkuvasti seuraamalla geopoliittisen tilanteen muutoksia ja mahdollisiin muutoksiin varaudutaan tarvittavin suunnitelmin ja toimenpitein. Tokmanni-konserni myös panostaa entistä enemmän hankintamalliensa kehittämiseen, mikä mahdollistaa joustavat hankinnan muutokset riskien realisoituessa.

Tietojärjestelmä- ja tietoturvallisuusriskit

Riippuvuus tietojärjestelmistä, tietoliikenteestä ja ulkoisista palveluntarjoajista on kasvanut. Myös verkkojen yhdistäminen, palveluiden ulkoistaminen sekä verkkokauppa vaativat yhtiöiltä yhä tehokkaampaa tietoturvallisuuden valvontaa. Pidemmät toimintahäiriöt tietojärjestelmissä, maksuliikenteessä tai muualla toimitusketjussa tai muut poikkeustilanteet, kuten kyberhyökkäys, voivat lamaannuttaa yhtiön toimintaa tai pysäyttää tavaravirran koko konsernissa, aiheuttaen siten merkittäviä myynnin menetyksiä ja asiakkaiden luottamuksen heikentymistä. Tokmanni-konserni panostaa entistä enemmän tietoturvaan liittyvien riskien tunnistamiseen ja tietoturvavalmiuksien lisäämiseen. Lisäksi Tokmanni Group panostaa ajantasaiseen laiteinfraan ja varalaitejärjestelmiin sekä pitää varautumis- ja palautussuunnitelmat ajan tasalla.

Markkinariski

Tokmanni-konsernin liiketoiminnan tulos ja kannattavuus sekä myynnin kasvu ovat alttiina kuluttajien ja alalla toimivien kilpailijoiden käyttäytymiselle Pohjoismaiden vähittäiskauppamarkkinoilla. Uudet kansainväliset markkinavoimat sekä verkkokauppa muuttavat toimialaa ja markkinadynamiikkaa, luovat painetta markkinoilla ja kiristävät kilpailutilannetta entisestään. Jos Tokmanni-konserni ei kykene ymmärtämään markkinakehityksen suuntaa ja sen vaatimaa muutostarvetta, voi tällä olla kielteisiä vaikutuksia sen liiketoiminnalle. Markkinariskien hallitsemiseksi konserni seuraa markkinoita osana sen jokapäiväistä liiketoiminnan johtamista, kehittää ketterästi liiketoimintaprosessejaan ja -palvelujaan sekä muokkaa myynninedistämistoimenpiteitään ja hinnoittelustrategioitaan vastatakseen muuttuviin markkinaolosuhteisiin.

Varaston kierto ja käyttöpääoman hallinta

Tokmanni-konserni pyrkii parantamaan käyttöpääoman hallintaansa kehittämällä prosesseja ja työkaluja hankintatoiminnassa, toimitusketjunhallinnassa ja tuoteryhmäjohtamisessa. Jos konserni epäonnistuu käyttöpääomanhallinnassa, voi sillä olla negatiivisia vaikutuksia sen taloudelliseen asemaan ja kannattavuuteen. Tokmanni-konserni seuraa jatkuvasti tuontiin liittyviä kuljetuksia, varaston kiertoa, tuotteiden elinkaaria ja poistoja sekä valikoimanhallintaa osana konsernin jokapäiväistä liiketoiminnan johtamista ja ryhtyy korjaaviin toimiin tarvittaessa.

Strategisten hankkeiden läpiviennin epäonnistuminen ja ihmisten osaaminen sekä henkilöstön saatavuus

Tokmanni-konsernin strategian toteuttaminen ja strateginen muutostyö vaativat uudenlaista kyvykkyyttä ja osaavaa henkilöstöä. Orgaanisen kasvun lisäksi yritysostot ovat yksi mahdollinen tapa saavuttaa konsernin strategiset ja taloudelliset tavoitteet. Yritysostoihin sisältyy riskejä, jotka liittyvät muun muassa kestävän kehityksen työn sekä ostotoimintojen ja työntekijöiden onnistuneeseen integrointiin. Integroimisen epäonnistuminen voi vaikeuttaa tarvittavan vastuullisuustason ja taloudellisten tavoitteiden saavuttamista. Tokmanni-konserni on luonut toimintamalleja ja kohdentanut konsernitason resursseja aktiivisesti yritysostojen toteuttamisen ja integraation tukemiseen. Ulkopuolisia neuvonantajia käytetään myös mahdollisten hankintakohteiden ja niihin liittyvien transaktioiden arvioinnissa.

Vahinkoriskit

Onnettomuuksista, luonnonilmiöistä ja pandemioista sekä niiden aiheuttamista matkustamisen ja liikenteen rajoittamisesta voi aiheutua merkittäviä vahinkoja ihmisille, omaisuudelle tai liiketoiminnalle. Lisäksi vahinkoriskit saattavat aiheuttaa liiketoiminnan ja tuonnin viivästyksiä ja keskeytyksiä, joita ei pystytä ennalta ehkäisemään. Tokmanni-konserni on varautunut mahdolliseen tuotteiden saannin tyrehtymiseen muun muassa ottamalla käyttöön vaihtoehtoisia hankintakanavia. Tokmanni-konserni seuraa kaikessa toiminnassaan viranomaisten suosituksia ja määräyksiä.

Ilmastoon liittyvien riskien vaikutukset

Äärimmäiset sääolosuhteet, kuten hurrikaanit ja tulvat, voivat vaikuttaa Tokmanni-konsernin toimitusketjuun ja tavarantoimittajien tuotantotiloihin. Lisääntynyt tietoisuus ja huoli ilmastonmuutoksesta ja yhä vastuullisemmista tuotteista voivat esimerkiksi muuttaa asiakkaiden ostokäyttäytymistä. Ilmastoon liittyviä riskejä seurataan osana konsernin riskienhallintaprosessia. Tokmanni-konserni suhtautuu ilmastonmuutokseen vakavasti, ja ilmastopäästöjen vähentäminen on yksi sen tärkeimmistä yritysvastuun osa-alueista.

Keskusvaraston tuhoutuminen tai vaurioituminen

Tokmanni-konserni on riippuvainen varastojensa keskeytymättömästä toiminnasta. Jos yksittäinen varasto mistä tahansa syystä tuhoutuu tai suljetaan tai jos sen laitteet vaurioituvat merkittävällä tavalla tai jos toiminta altistuu muille häiriöille, tästä aiheutuu viivästyksiä jakaa tuotteita aikataulujen mukaisesti. Merkittävät viivästykset johtavat menetettyyn myyntiin sekä lisäkuluihin. Konserni hallitsee tätä riskiä liiketoiminnan jatkuvuus-, turvallisuus- ja toipumissuunnitelmilla sekä toteuttamalla ennakoivaa kunnossapitoa.

Työntekijöiden terveyteen ja työkykyisyyteen liittyvät riskit

Laajamittaiset henkilöstön poissaolot eri työntekijäryhmissä (esim. logistiikka, myynti, asiakaspalvelu, johto) voivat vaikuttaa yrityksen toimintaan. Työntekijöiden terveyteen ja työkykyisyyteen liittyviä riskejä yritetään minimoida esimerkiksi erilaisilla turvallisuusratkaisuilla sekä tarvittaessa ohjeistamalla, että henkilöstö työskentelee kotoaan käsin kaikissa niissä työtehtävissä, joissa se on mahdollista. Lisäksi yritys voi hankkia tilapäistyövoimaa mahdollisen sairauspiikin aikana. Tokmanni-konserni on kartoittanut eri toimintojen kriittiset avainhenkilöt ja miettinyt heille varahenkilöjärjestelyt.

Maineriski

Jos esimerkiksi Tokmanni-konsernin tuoteturvallisuuden valvonta epäonnistuu tai toimitusketjun vastuullisuuden varmistus pettää, voi seurauksena olla taloudellinen menetys ja asiakkaiden luottamuksen heikentyminen tai menettäminen. Vastuullisuusnäkökulmien, tuotteiden tuotannon ja hankinnan vastuullisuuden sekä työntekijöiden oikeudenmukaisen ja tasapuolisen kohtelun merkitys sidosryhmille on entistä korostuneempi. Mahdolliset epäonnistumiset vastuullisuusnäkökulmien toteuttamisessa aiheuttaisivat Tokmanni-konsernille negatiivista julkisuutta ja vaikuttaisivat sen maineeseen. Yllä mainittuja laatu-, ihmisoikeus- ja maineriskejä hallitaan mm. sisäisillä ja ulkoisilla laatu- ja vastuullisuustarkastuksilla, amfori BSCI:n toimintaperiaatteiden ja eettisten toimintaperiaatteiden noudattamisvaatimuksilla, hyvällä hallintotavalla ja yrityksen johtamismallilla sekä sisäisen tarkastuksen toimenpiteiden ja laajamittaisen Compliance-ohjelman kautta. Lisäksi Tokmannilla ja Dollarstorella on omat laatutiiminsä, jotka valvovat tuotteiden turvallisuutta ja laatua lähtömaassa, varastoilla ja myymälöissä.

Brändimielikuva- ja markkinointiriski

Tokmann-konsernin vertailukelpoisen myynnin kasvu riippuu osittain mainonta- ja markkinointiohjelmien vaikuttavuudesta ja tehokkuudesta. Mainonta- ja markkinointiohjelmien onnistumisen edellytyksenä on esimerkiksi se, että konserni hallitsee mainonta- ja markkinointikulujaan tehokkaasti suhteessa liikevaihtoon sekä kasvattaa asiakasmääriä mm. tunnettuuden paranemisen kautta. Markkinointiriskin hallitsemiseksi Tokmanni-konserni seuraa markkinoita ja mittaa markkinoinnin ja mainonnan tehokkuutta jatkuvasti. Tokmanni-konsernin markkinointiprosessit on kehitetty ketteriksi ja joustaviksi, mikä mahdollistaa hyvin nopean reagoimisen mahdollisiin kielteisiin vaikutuksiin.

Tuotelaatu- ja vastuullisuusriski

Tokmanni-konsernin tärkeimpiä myyntikatemarginaalin parantamiseen tähtääviä toimenpiteitä ovat suoran tuonnin ja omien tuotemerkkien tuotteiden myynnin osuuden kasvattaminen. Tuonnin kasvattaminen nopealla aikataululla saattaa aiheuttaa tuotelaatuun ja vastuullisuuteen liittyviä riskejä. Mikäli valvonta epäonnistuu tai toimitusketjun laadunvarmistus pettää, voi seurauksena olla taloudellisia tappioita, asiakkaiden luottamuksen sekä yrityksen maineen heikentyminen tai pahimmassa tapauksessa asiakkaiden terveyden vaarantuminen. Tokmanni-konserni panostaa tuotteiden ennakkotestaukseen ja varmistaa omavalvonnalla tuotteita koskevien vastuullisuusstandardien ja määräysten noudattamista. Oleellinen osa tuotelaadun hallintaa on asiakaspalautteen ja auditointitulosten tehokas käsittely. Tuotteisiin liittyviä vastuu- ja vastuullisuusriskejä konserni pienentää pyrkimällä ohjaamaan kaikki suorat ostot riskimaista amfori BSCI- tai SA8000-auditoiduille tehtaille.

Omien merkkien tuotteisiin ja suoraan hankintaan liittyvät riskit

Tokmanni-konserni lisää omien merkkien tuotteiden määrää kaikissa tuoteryhmissään osana tavoitettaan parantaa kannattavuuttaan. Omien merkkien tuotteilla on yleisesti halvaksi koettu hintamielikuva ja parempi kate kuin Tokmanni-konsernin myymissä brändituotteissa. Konserni on myös parantanut suoran hankinnan valmiuksiaan jättämällä välikäsiä pois ja asioimalla suoraan tuotteiden valmistajien kanssa. Tokmanni-konsernin suorien hankintojen lisääminen voi lisätä tuotteiden saatavuuteen, käyttöpääoman tarpeeseen sekä tuotteiden laatuun ja turvallisuuteen liittyviä liiketoimintariskejä. Epäonnistuminen omien tuotemerkkien tuotteiden ja suorien hankintojen lisäämisessä voi myös vaarantaa strategisten tavoitteiden toteuttamisen, millä voi olla negatiivinen vaikutus liiketoimintaan ja taloudelliseen asemaan. Yllä mainittujen riskien hallitsemiseksi Tokmanni-konserni muun muassa hyödyntää Kiinan Shanghaissa sijaitsevaa, yhdessä Europris-halpakauppaketjun kanssa omistamaansa yritystä, jatkaa hankintamallinsa hyödyntämistä ja kehittämistä sekä tekee tuotannon auditointeja.

Valuuttakurssiriskit

Tokmanni-konserni altistuu valuuttakurssiriskeille hankintojensa ja ulkomaantoimintojensa kautta. Valuuttakurssien epäsuotuisat muutokset voivat nostaa muissa valuutoissa kuin euroissa ostettujen tuotteiden hankintakustannuksia sekä pienentää ulkomaantoimintojen tulosta ja ulkomaisten sijoitusten arvoa Tokmanni-konsernin taseessa. Konserni pyrkii hallitsemaan tätä riskiä monin eri tavoin, kuten hyödyntämällä luonnollista suojausta tai tekemällä sopimuksia, jotka suojaavat yhtiötä valuuttakurssien vaihteluilta. Johto seuraa jatkuvasti valuuttakurssien kehitystä ja tekee tarvittaessa strategisia päätöksiä valuuttakurssiriskin hallitsemiseksi.

Sivu päivitetty: 22.03.2024