Tiedotteet

Tokmanni palkkaa jälleen noin tuhat kesäharjoittelijaa tai -työntekijää – Haku on käynnissä 15.2.2019 saakka

16.01.19

Tokmanni     Lehdistötiedote     16.1.2019 klo 13.10

Huipputiimi odottaa kestyntekijit

Tokmannin monipuolisiin työtehtäviin pääsee tutustumaan jälleen ensi kesänä, kun kauppaketju palkkaa yhteensä noin tuhat nuorta kesäharjoittelijaa tai -työntekijää eri puolilla Suomea sijaitseviin myymälöihinsä ja hallinto- ja logistiikkakeskukseensa Mäntsälään. Vastuullinen kesäduuni -kampanjaan osallistuvan Tokmannin kesäharjoittelu- ja kesätyöpaikkoja voi hakea osoitteessa www.tokmanni.fi/kesatyo helmikuun puoliväliin saakka.

Tokmannilla on jo lähes 200 myymälää sekä hallinto- ja logistiikkakeskus varasto- ja pääkonttoritoiminnoille, joten tarvetta apukäsille todella riittää, Tokmannin henkilöstöjohtaja Sirpa Huuskonen iloitsee.

– Etenkin ensimmäiset kesätyökokemukset ovat nuorille erittäin arvokkaita, ja me Tokmannilla olemme innolla mukana kantamassa vastuuta nuorten työllistämisestä. Myymäläverkostomme on entisestään kasvanut, joten voimme tarjota mielenkiintoisia työtehtäviä laajemmin kuin koskaan ennen – myös lukuisilla pienillä paikkakunnilla, joissa avoimet kesätyöpaikat voivat olla kiven alla, Huuskonen kertoo.

Kaupan ala on elinkeinoelämän suurin työllistäjä, ja ala työllistää myös nuoria eniten. Erityisesti siksi nuorten tutustuttaminen työelämään ja sen pelisääntöihin koetaan yli 3 400 työntekijän Tokmannissa erittäin tärkeäksi.

– On tärkeää kertoa nuorille, että työelämässä kannattaa olla oma-aloitteinen ja suhtautua erilaisiin työtehtäviin avoimin mielin. Samalla haluamme näyttää, millaiset asiat, kuten asiakaspalvelu sekä ihmisten- ja prosessien johtaminen, tekevät kaupasta merkittävän alan ja Tokmannista Suomen suurimman halpakauppaketjun, Huuskonen kertoo.

Myymlt kaipaavat kesksi harjoittelijoita


Minkä ikäisenä Tokmannille voi päästä töihin? Millaista kokemusta tai osaamista nuori tarvitsee?
 

Ensimmäisiä kosketuksia kaupan alaan ja Tokmanniin koetaan tänäkin vuonna erityisesti Tutustu työelämään ja tienaa -kesäharjoitteluohjelmassa. Alaikäisille suunnatun kesäharjoittelun kautta jo 13-vuotias voi päästä töihin Tokmannille, jos hän täyttää tänä vuonna 14 vuotta. Harjoitteluun voi hakea, jos on peruskoulussa, kymppiluokalla tai lukiossa (ei ammattitutkintoa opiskeleva tai sen suorittanut) eikä ole aiemmin ollut harjoittelussa samalla alalla. Kaksiviikkoisesta harjoittelusta maksetaan kokonaispalkkana 365 euroa.

Kesätyöhön puolestaan palkataan rahankäsittelyä ja työturvallisuutta koskevien vaatimusten vuoksi 18 vuotta täyttäneitä. Kesätyön palkkauksessa noudatetaan kaupan alan työehtosopimusta, ja työsuhteen kestosta sovitaan tapauskohtaisesti.

On kyse sitten kesätöistä tai -harjoittelusta, Tokmannilla uskotaan erityisesti hyvän perehdytyksen, ohjauksen ja kohtelun voimaan.

– Haluamme tarjota monille nuorille ensimmäisiä kosketuksia työelämään, joten meille hakevan ei tarvitse murehtia esimerkiksi aiemman työkokemuksen puutetta. Korostamme nuorille, että reippaudella, ahkeruudella sekä aidolla halulla oppia uutta ja tulla toimeen erilaisen ihmisten kanssa pääsee ilahduttavan pitkälle. Luonnollisesti palkkaamme myös jo työkokemusta kerryttäneitä ja tarjoamme heille heidän osaamistaan ja koulutustaan vastaavia, vaativiakin työtehtäviä, Huuskonen kertoo.
 

Kestihin konttorille


Millaisia työtehtävät Tokmannilla ovat? Miksi työ kannattaa tehdä hyvin?

Tokmannin myymälöissä kesäharjoittelijoiden ja -työntekijöiden työnkuvaan kuuluu muun muassa tuotteiden hyllyttämistä ja asiakaspalvelua. Hallinto- ja logistiikkakeskuksessa Mäntsälässä apuvoimille on tarvetta erityisesti keskusvarastolla, jossa työskennellään esimerkiksi tuotteiden vastaanottamisessa, purkamisessa, keräämisessä sekä lähettämisessä eteenpäin myymälöihin ja suoraan asiakkaille. Lisäksi toimiston puolella työskennellään muun muassa asiakaspalvelun, taloushallinnon ja yritysmyynnin monipuolisissa tehtävissä.

Tokmannin Facebook-sivuilla on kaksi aiempien vuosien juttusarjaa, joissa muutama nuori kertoo omin sanoin kokemuksistaan kesätyössä tai -harjoittelussa. Tokmannilla työskentelyyn voi tutustua myös verkkosivuilla www.tokmanni.fi/kesatyo olevien videoiden avulla.

– Meillä nuoret pääsevät aidosti osallistumaan arjen askareisiin. Aiempien vuosien kesätyökokemuksiin tutustumalla saa erittäin hyvän käsityksen siitä, miten kesätyö- ja kesäharjoittelupäivät Tokmannilla ovat sujuneet, Huuskonen muistuttaa.

Kaikille nuorille työnantajasta ja työtehtävästä riippumatta tokmannilaiset antavat tärkeän neuvon: kun teet työsi aina hyvin ja annat itsestäsi myönteisen kuvan, jäät todennäköisemmin työnantajan mieleen.  

– Kohtaamme vuosittain ilahduttavan paljon erittäin iloisia, asiakaspalveluhenkisiä ja toimeliaita nuoria. Aktiivisuus avaa helposti uusia mahdollisuuksia, ja nuori voi saada myöhemmin lisää työmahdollisuuksia. Me olemme palkanneet edellisvuosien kesätyöntekijöitä ja -harjoittelijoita ilomielin paitsi apulaisiksi joulu- ja muihin sesonkeihin, myös vakituisiin työsuhteisiin, Huuskonen iloitsee.


Varastolle haetaan tekijit kesksi


Vastuullisen kesätyön periaatteet
 

Vastuullinen kesäduuni -kampanjaan osallistuessaan Tokmanni on sitoutunut kuuteen hyvän kesätyön periaatteeseen, jotka auttavat tekemään kesätyökokemuksesta hyvän sekä kesätyöntekijälle että työnantajalle.  

1. Hyvä hakijakokemus 
Nuorelle kesätyön hankkiminen on yksi vuoden jännittävimmistä asioista. Vastuullinen kesätyönantaja pitää hakijan ajan tasalla siitä, miten rekrytointiprosessi etenee. Myös hakijoille, joita ei valita tehtävään, ilmoitetaan asiasta asianmukaisesti.

2. Mielekäs työ
Kesätyön kautta nuori luo ensimmäiset konkreettiset käsityksensä työelämästä, eri aloista ja ammateista. Mielekäs kesätyö vastaa nuoren taitoja ja on sopivan haasteellista. Työtehtävät, vastuut, valtuudet ja odotukset on määritelty selvästi. Vastuullinen kesätyönantaja jättää nuorelle positiivisen kuvan työelämästä, mikä kannustaa opiskelemaan ja valmistumaan nopeammin työelämään. 

3. Perehdytys ja ohjaaminen
Perehdyttämiseen ja ohjaamiseen nimetään vastuuhenkilö. Kesätyöläiselle kerrotaan aluksi työpaikan pelisäännöt ja käytöstavat. Hyvin suunnitellulla ja toteutetulla perehdyttämisellä nuori pääsee nopeasti kiinni työtehtäviin, oppii ja kehittyy. Palautteen antaminen on tärkeä osa ohjausta. 

4. Oikeudenmukaisuus ja tasapuolisuus
Nuorta kohdellaan tasavertaisesti muiden työntekijöiden kanssa. Hänet otetaan työyhteisön täysivaltaiseksi jäseneksi heti alusta alkaen. Nuoren tukeminen on koko työpaikan asia. Kesätyöntekijälle tarjotaan mahdollisuuksien mukaan samanlainen työympäristö ja työvälineet kuin muillekin työntekijöille. 

5. Kohtuullinen palkka
Kesätyöntekijälle maksetaan työn vaatimusten ja nuoren kokemuksen mukaisesti kohtuullista palkkaa.

6. Kirjallinen työsopimus ja todistus 
Vastuullinen kesätyönantaja tekee nuoren kanssa aina kirjallisen työsopimuksen. Työsuhteen päättyessä annetaan asianmukainen työtodistus, vaikka nuori ei itse sitä muistaisi pyytää. Työnantaja käy nuoren kanssa palautekeskustelun ja rohkaisee häntä kertomaan mielipiteitään.

 

TOKMANNI

Lisätietoja:

Sirpa Huuskonen
henkilöstöjohtaja

puh. 040 504 5223
sirpa.huuskonen(at)tokmanni.fi

Tokmanni on Suomen suurin halpakauppaketju. Yli 3 400 tokmannilaista helpottaa ihmisten arkea ja juhlaa tarjoamalla monipuolisen ja ajankohtaisen valikoiman kotimaisia ja kansainvälisiä merkkituotteita sekä muita laadukkaita tuotteita aina edulliseen hintaan. Lähes 200:n eri puolilla Suomea sijaitsevan myymälänsä ja verkkokauppansa ansiosta Tokmanni on aina lähellä palvelemassa ihmisiä. Vuonna 2017 Tokmannin liikevaihto oli 797 miljoonaa euroa. Tokmannin osakkeet on listattu Nasdaq Helsingin pörssilistalle.