Tokmanni Lehdistötiedote 22.3.2023 klo 12.30
Tokmanni on julkaissut vuoden 2022 vastuullisuusraporttinsa tänään keskiviikkona 22.3.2023. Englanninkielisessä, Sustainability available for all -vastuullisuusraportissaan Tokmanni kertoo, miten se kykenee yhdistämään halvat hinnat ja vastuullisuuden. Samalla Tokmanni tuo esille vastuullisuustyön haasteita. GRI-standardien* mukaisesti laaditun laajan vastuullisuusraportin ohella Tokmannin vastuullisuustyöstä on tarjolla kompakti tiivistelmä suomeksi.
Tokmannin tavoitteena on olla vastuullisin halpakauppa ja rakentaa osaltaan hyvää tulevaisuutta, toimitusjohtaja Mika Rautiainen kertoo.
– Vastuullisuustyössämme me tokmannilaiset keskitymme aidosti vaikuttaviin tekoihin. Nyt jos koskaan niillä on merkitystä. Vastuullisuustekojamme ohjaavat Tokmannin strategian mukaiset vastuullisuustavoitteet.
Merkityksellinen rooli yhteiskunnassa
Kaupan alalla on merkityksellinen tehtävä yhteiskunnassa, ja epävarmoina aikoina tämä rooli korostuu entisestään. Tokmanni haluaa vastata asiakkaidensa toiveisiin varmistamalla halvimman mahdollisen hintatason tuotteilleen – vastuullisuudesta tinkimättä.
– Vaikka elämme epävarmuuden aikaa, on asiakkaidemme voitava tehdä ostoksia luottavaisin mielin. Vuonna 2022 edistimme vastuullisuustyötämme esimerkiksi teettämällä kolmannella osapuolella tehdaskohtaisia ihmisoikeusarviointeja riskimaista Turkissa ja Kambodžassa, lisäämällä vastuullisen puuvillan osuutta tuotevalikoimissamme ja vähentämällä muovia omien merkkiemme tuotepakkauksissa. Lisäksi koronapandemian hellitettyä kykenimme jatkamaan omien tehdastarkastustemme tekemistä Kiinassa, Bangladeshissa ja Turkissa, Rautiainen kertoo.
– On tärkeää, että sekä me tokmannilaiset että asiakkaamme ja muut sidosryhmämme osaamme paitsi vaatia myös tehdä konkreettisia, yhä vastuullisempia valintoja. Kasvatamme esimerkiksi vastuullisuusmerkittyjen ja jäljitettävien tuotteiden määrää valikoimissamme määrätietoisesti, hän lisää.
Kansainvälisesti tunnustettua ilmastotyötä
Tokmanni on aktiivisesti mukana ilmastonmuutoksen hillitsemisessä ja pitää toimintansa vaikutusten tarkastelua ja vähentämistä laajasti ja luotettavasti erittäin tärkeänä.
Tokmanni on edistänyt ilmastotyötään tieteeseen perustuvien, Science Based Targets -aloitteen (SBTi) virallisesti hyväksymien ilmastotavoitteidensa mukaisesti.
– Olemme jatkaneet esimerkiksi päästöttömään aurinkosähköön ja energiankulutuksen optimointiin panostamista oman toimintamme päästöjen vähentämiseksi. Samalla olemme lisänneet uusiutuvan lämmön käyttöä ja rohkaisseet monia tavarantoimittajiamme asettamaan tieteeseen perustuvia ilmastotavoitteita, Rautiainen kertoo.
Vuonna 2022 Tokmanni nousi ensi kertaa toiseksi parhaaseen luokitukseen yritysten ilmastotoimia ja ympäristöraportointia arvioivan CDP-järjestön kansainvälisessä Climate Change -ilmastoarvioinnissa. Lisäksi Tokmanni ylsi talouslehti Financial Timesin Euroopan ilmastojohtajien listalle edellisvuoden tavoin. Tokmanni on nyt kahdesti arvioitu eniten päästövähennyksiä suhteessa liikevaihdon kasvuun tehneeksi suomalaiseksi kaupan alan yritykseksi. Samalla Tokmanni oli toistamiseen listauksen kolmanneksi paras yritys.
Katse myös hyväntekeväisyydessä ja henkilöstön hyvinvoinnissa
Tokmanni on jo pitkään tukenut Suomen Punaista Ristiä, Hurstinapu ry:tä, MIELI Suomen Mielenterveys ry:tä ja John Nurmisen Säätiötä. Lisäksi vuonna 2022 Tokmanni lahjoitti rahaa Ukrainaan kohdistuvaan humanitaariseen apuun Suomen Punaisen Ristin katastrofirahaston kautta. Yhteensä Tokmanni tuki erilaisia hyväntekeväisyyskohteita lähes 300 000 euron edestä vuonna 2022.
Vastuullinen yritys pitää huolta myös työntekijöistään. Tokmanni ei menesty ilman ammattitaitoista, motivoitunutta henkilökuntaansa, Rautiainen muistuttaa.
– Pidämme huolta henkilöstömme hyvinvoinnista. Vuonna 2022 tarjosimme kaikille tokmannilaisille muun muassa hyvinvointikartoituksen, joka sisälsi vinkkejä esimerkiksi liikkumisen, ravinnon ja palautumisen tueksi, hän kertoo.
Poimintoja Tokmannin vastuullisuustyön kohokohdista vuodelta 2022
Tokmanni kehittää vastuullisuustyötään strategiansa ja vastuullisuuden pääteemojensa (Rehti liiketoiminta, Ihmiset, Tuotteet ja hankintaketju ja Ilmasto) mukaisesti.
Vuonna 2022 Tokmanni esimerkiksi
- hyödynsi lähes kaiken jätteensä
Tokmanni uudelleenkäytti 48 % ja kierrätti 34 % jätteistään. 17 % Tokmannin jätteistä hyödynnettiin kierrätyspolttoaineena tai käytettiin korvaamaan fossiilisia polttoaineita.
- saavutti päästötavoitteensa etuajassa
Tokmanni vähensi oman toimintansa päästöjä 40,6 % edellisvuoteen verrattuna. Vuoden 2022 loppuun mennessä Tokmannin omien toimintojen päästöt olivat vähentyneet 78 % verrattuna vuoden 2015 lähtötasovuoteen. 70 %:n vähennystavoitteen Tokmanni oli asettanut vuodelle 2025.
- nosti CDP:n ilmastoraportoinnin arvosanansa ensi kertaa Leadership-tasolle
Tokmanni vähensi kielteisiä ilmastovaikutuksiaan tieteeseen perustuvien ilmastotavoitteidensa ohjaamina.
- jatkoi pitkäjänteistä työtään vastuullisen hankinnan kehittämiseksi
Vuonna 2022 Tokmanni hankki noin 70 % tuotteistaan Suomesta. 98 % Tokmannin suorista riskimaahankinnoista valmistettiin tehtailla, joilla on voimassa oleva vastuullisuusauditointi.
- käytti täysin fossiilivapaata sähköä
Vuoden 2022 lopussa 58 Tokmannin kiinteistön katolla oli uusiutuvaa energiaa tuottavia aurinkopaneeleja. Tokmannin aurinkovoimaloissa on useimmiten noin 300–500 aurinkopaneelia.
- teki 75 omaa tehdastarkistusta ja teetti 42 kolmannen osapuolen auditointia
Tokmanni keskitti vastuullisen hankinnan kehittämistoimensa korkean riskin maihin.
- tuki erilaisia hyväntekeväisyyskohteita lähes 300 000 eurolla
Vuonna 2022 Tokmanni tuki esimerkiksi Suomen Punaisen Ristin ystävätoimintaa ja osallistui jo viidettä kertaa MIELI Suomen Mielenterveys ry:n Mielinauha-keräykseen myymällä järjestön Mielinauha-kampanjatuotetta. Yhdessä Unilever Finlandin kanssa Tokmanni lahjoitti elintarvikkeita ja muita arjen välttämättömyyksiä Hurstinapu ry:lle. Lisäksi 145 Tokmanni-myymälää ja Tokmannin varasto lahjoitti elintarvikkeita eri hyväntekeväisyyskohteille. Vuonna 2022 Tokmanni tuki myös humanitaarista työtä Ukrainassa Suomen Punaisen Ristin katastrofirahaston ja Itämeren suojelutyötä John Nurmisen Säätiön kautta.
- tarjosi aiempaa enemmän mahdollisuuksia vastuullisten valintojen tekemiseen
Tokmanni tarjosi uusia vastuullisuussertifioituja ja jäljitettäviä tuotteita kuluttajille. Lisäksi se vähensi kodintekstiilien pakkauksissa käytetyn neitseellisen muovin määrää 7 000 kilolla siirtymällä vaihtoehtoisiin pakkausmateriaaleihin.
- kehitti työntekijöidensä johtamistaitoja sekä edisti hyvinvointia, terveyttä ja turvallisuutta
Tokmanni tarjosi tutkintoon tähtäävää koulutusta noin 300 työntekijälleen. Se myös käynnisti hyvinvointiohjelman edistääkseen työssä jaksamista ja terveellisiä elämäntapoja. Lisäksi Tokmannilla tehtiin yli 2 000 turvallisuushavaintoa.
Poimintoja Tokmannin ajankohtaisista vastuullisuustavoitteista
Tokmannilla on tälläkin hetkellä useita vastuullisuustavoitteita. Lisätietoa tavoitteista löytyy Tokmannin vuoden 2022 vastuullisuusraportista.
Ilmasto
Tokmanni
- kasvattaa kierrätys- ja uudelleenkäyttöastettaan
- vähentää kiinteistöjensä sijaintiperusteisia hiilidioksidipäästöjä (Scope 1 ja 2)
- vähentää toimitusketjunsa päästöjä yhteistyössä tavarantoimittajiensa kanssa (tieteeseen perustuvat ilmastotavoitteet, Scope 3)
- kontrolloi kuljetustensa aiheuttamia kasvihuonepäästöjä.
Tuotteet ja hankintaketju
Tokmanni
- jatkaa luonnon monimuotoisuuteen liittyvää työtään muun muassa asettamalla uusia tavoitteita tuotteilleen ja hankinnalleen
- vähentää neitseellisen muovin käyttöä valikoiduissa tuotteissaan
- panostaa omiin tehdastarkastuksiinsa ja kolmannen osapuolen auditointeihin
- jatkaa tehdaskohtaisia ihmisoikeusarviointeja.
Ihmiset
Tokmanni
- jatkaa hyvinvointiohjelmaansa tarjoamalla ulkopuolista apua työntekijöiden oman taloustilanteen tasapainottamiseen ja erikoisalennuksia myymälöissään työntekijöidensä terveellisten elämäntapojen valintojen tukemiseen
- lisää monimuotoisuuskoulutusta
- jatkaa kattavia koulutusohjelmia.
Rehti liiketoiminta
Tokmanni
- käsittelee ilmoituskanavaan tulevat viestit asianmukaisesti.
- Lisäksi Tokmannilla ei ole yhtään korruptiotapausta, yksityisyyden suojan loukkausta eikä sosiaalisen tai taloudellisen lainsäädännön tai ympäristölainsäädännön rikkomusta.
Tutustu tarkemmin Tokmannin vastuullisuustyöhön yhtiön verkkosivuilla. Tokmannin englanninkielinen vastuullisuusraportti ja sen suomenkielinen tiivistelmä ovat luettavissa osoitteessa ir.tokmanni.fi/fi/vastuullisuus/vastuullisuusraportti.
* Tokmannin vuoden 2022 vastuullisuusraportti on laadittu GRI-standardien mukaisesti. GRI eli Global Reporting Initiative on yritysvastuuraportointia määrittelevä kansainvälinen viitekehys.
TOKMANNI
Lisätietoja:
Sirpa Huuskonen
johtaja, henkilöstö ja vastuullisuus
puh. 020 728 6520
sirpa.huuskonen(at)tokmanni.fi
Maarit Mikkonen
sijoittajasuhde- ja viestintäpäällikkö
puh. 040 562 2282
maarit.mikkonen(at)tokmanni.fi
Puhelun hinta 020 7 -alkuiseen yritysnumeroon kiinteästä verkosta tai matkapuhelimesta soitettaessa on 0,0835 €/min + 0,1669 €/min (sis. alv. 24 %). Ulkomailta soitettaessa veloitetaan ulkomaanpuhelumaksu.
Tokmanni on Suomen suurin halpakauppaketju. Noin 4 300 tokmannilaista helpottaa ihmisten arkea ja juhlaa tarjoamalla monipuolisen ja ajankohtaisen valikoiman kotimaisia ja kansainvälisiä merkkituotteita sekä muita laadukkaita tuotteita aina edulliseen hintaan. Yli 200:n Tokmanni-, Miny-, Click Shoes- ja Shoe House -myymälänsä sekä verkkokauppojensa ansiosta Tokmanni on aina lähellä palvelemassa asiakkaitaan. Vuonna 2022 Tokmannin liikevaihto oli 1 168 miljoonaa euroa ja vertailukelpoinen liikevoitto 86 miljoonaa euroa. Tokmannin osakkeet on listattu Nasdaq Helsingin pörssilistalle.