Tiedotteet

Konkreettisia, johdonmukaisia ja aidosti vaikuttavia vastuullisuustoimenpiteitä – Tokmanni esittelee vastuullisuustyötään vuoden 2021 vastuullisuusraportissaan

22.03.22

Tokmanni     Lehdistötiedote     22.3.2022 klo 14.50

Suomen suurin halpakauppaketju Tokmanni on julkaissut vuoden 2021 vastuullisuusraporttinsa tänään tiistaina 22.3.2022. Englanninkielisessä, Sustainability available for all -nimisessä ("Vastuullisuus kaikkien ulottuville") vastuullisuusraportissaan Tokmanni kertoo, miten se kykenee yhdistämään halvat hinnat ja vastuullisuuden. Onnistumisten ohella Tokmanni nostaa esille vastuullisuustyön haasteita. Kattavan* vastuullisuusraportin ohella Tokmannin vastuullisuustyöstä on tarjolla kompakti tiivistelmä suomeksi.

Tokmannilla vastuullisuus syntyy koko henkilöstön voimin tehdyistä todellisista, arkisista teoista, halpakauppaketjun toimitusjohtaja Mika Rautiainen kertoo.

Vastuullisuustyötämme ohjaavat alkuvuodesta 2021 päivittämämme Tokmannin strategian vastuullisuustavoitteet. Tavoitteenamme on olla vastuullisin halpakauppa ja rakentaa osaltamme hyvää tulevaisuutta.

Tokmannin liiketoiminta keskittyy tuotteiden myymiseen, mikä tekee etenkin tuotteiden ja hankintaketjun vastuullisuuden johdonmukaisesta kehittämisestä erittäin merkityksellisen.

Haluamme auttaa asiakkaitamme tekemään yhä vastuullisempia, fiksuja ostopäätöksiä. Vuonna 2021 edistimme vastuullisuustyötämme esimerkiksi kala-, palmuöljy- ja puuvillalinjauksilla sekä kouluttamalla hankinnan ammattilaisiamme työskentelemään päivitetyn vastuullisen hankinnan toimintaohjeen mukaisesti. Olemme nyt myös mukana Better Cotton -aloitteessa, mikä osaltaan auttaa meitä tukemaan puuvillan viljelyn kehittämistä nykyistä ympäristöystävällisemmäksi, Rautiainen kertoo.

Kaikkien kauppa myös jatkossa

Tokmanni haluaa jatkossakin olla kaikkien kauppa – yritys, jonka kanssa halutaan tehdä yhteistyötä ja jossa halutaan asioida ja työskennellä.

Nykyisessä, huolta ja epävarmuutta herättävässä maailmantilanteessa Tokmannille on korostetun tärkeää noudattaa vastuullisia ja eettisiä valintoja kaikissa liiketoimintapäätöksissään, Rautiainen painottaa.

Yksi Tokmannin menestyksen avaimista on, että yhtiössä rakennetaan yhä monimuotoisempaa halpakauppaketjua ja työyhteisöä.

Meillä jokaista arvostetaan omana itsenään, ja näemme ihmisten erilaiset taustat ja näkökulmat rikkautena, Rautiainen kertoo.

Tokmanni aikoo jatkossakin keskittyä asiakkaitaan ja muita sidosryhmiään kiinnostaviin konkreettisiin, aidosti vaikuttaviin tekoihin.

– Tokmannin tavoitteena on muun muassa olla hiilineutraali oman toimintansa osalta vuonna 2025. Panostamalla esimerkiksi uusiutuvaan lämpöön ja omiin aurinkovoimaloihimme varmistamme, että tämä ei jää pelkäksi pyrkimykseksi, Rautiainen kertoo.

Tokmanni huolehtii jatkossa myös esimerkiksi siitä, että vastuullisuusmerkittyjen ja jäljitettävien tuotteiden osuus yhtiön valikoimista kasvaa ja vastuullisuus tulee yhä paremmin esille markkinoinnissa.

– Lisäksi pyrimme muun muassa siihen, että kaikki käyttämämme riskimaatehtaat ovat kolmannen osapuolen auditoimia. Vuonna 2021 teimme 62 omaa tehdastarkastusta, ja tänä vuonna aiomme nostaa määrän sataan kappaleeseen, Rautiainen kertoo.

Poimintoja Tokmannin vastuullisuustyön kohokohdista vuodelta 2021

Tokmanni kehittää vastuullisuustyötään strategiansa ja vastuullisuuden pääteemojensa mukaisesti.

Vuonna 2021 Tokmanni esimerkiksi

  • säilytti erittäin hyvän luokituksensa kansainvälisessä CDP-ilmastoarvioinnissa

Tokmanni saavutti toistamiseen kolmanneksi parhaan luokituksen yritysten ilmastotoimia ja ympäristöraportointia arvioivan CDP-järjestön joulukuussa julkaisemassa kansainvälisessä Climate Chance -ilmastoarvioinnissa. Yltäminen arviointikriteereiltään tiukentuneen ilmastoarvioinnin Management-tason luokitukseen B osoittaa, että Tokmanni ottaa yhä paremmin huomioon ilmastonmuutoksen tuomat riskit ja mahdollisuudet sekä tekee aktiivisesti toimenpiteitä päästöjen vähentämiseksi, ilmastoriskien torjumiseksi ja vähähiilisen talouden kehittämiseksi.

  • julkaisi tärkeitä linjauksia tuotevalikoimiensa kehittämiseksi

Vuonna 2021 Tokmanni sitoutui muun muassa siihen, että kaikki sen ostama omien tuotemerkkien puuvilla on nykyistä kestävämmin tuotettua vuoden 2024 loppuun mennessä. Lisäksi Tokmanni linjasi, että kaikki sen omien merkkien tuotteet saivat sisältää vain vastuullisesti tuotettua palmuöljyä vuoden 2021 loppuun mennessä. Puuvilla- ja palmuöljylinjaustensa ohella Tokmanni julkaisi WWF:n kalaoppaaseen perustuvan kalalinjauksensa, jonka mukaisesti sen omien merkkien kalatuotteet ovat todennetusti vastuullisesti hankittuja vuoden 2022 loppuun mennessä.

  • vähensi sähkönkulutustaan 0,6 prosenttia

Tokmanni jatkoi määrätietoista työtään kiinteistöjensä energiatehokkuuden parantamiseksi. Tokmanni esimerkiksi asensi 20 myymäläänsä LED-valaistuksen ja aloitti valikoitujen myymälöidensä kylmäjärjestelmien uudistamisen varmistaakseen uusien teknologioiden käytön, mukaan lukien ympäristöystävällisemmät kylmäaineet. Vuoden 2021 lopussa noin yhdeksässä kymmenestä Tokmanni-myymälästä hyödynnettiin LED-valaistusta.

  • jatkoi merkittäviä panostuksiaan uusiutuvaan energiaan

Vuoden 2021 lopussa uusiutuvaa, päästötöntä aurinkoenergiaa tuottavia aurinkopaneeleita oli jo yli 50:ssä eli useammassa kuin joka neljännessä Tokmannin toimipisteessä. Tokmannien katoilla tuotetun aurinkosähkön osuus yhtiön sähkön kokonaiskäytöstä oli 6,0 prosenttia vuonna 2021. Kaikki Tokmannin ostama sähkö on ollut uusiutuvaa sähköä vuodesta 2019 lähtien.

  • otti edistysaskelia tieteeseen perustuvien ilmastotavoitteidensa saavuttamisessa

Tokmannin tavoitteena on vähentää oman toimintansa absoluuttisia päästöjä (scope 1 ja scope 2, GHG-protokollan mukaisesti) 70 prosentilla vuoteen 2025 mennessä vuoden 2015 lähtötasoon verrattuna. Vuoden 2021 lopussa Tokmannin omien toimintojen päästöt olivat laskeneet 63 prosenttia vertailuvuoden 2015 tasosta. Lisäksi vuonna 2021 Tokmanni aloitti keskustelut tavarantoimittajiensa kanssa heidän ilmastotavoitteistaan. Vuoden 2021 lopussa 43 prosenttia Tokmannin tavarantoimittajista oli sitoutunut tieteeseen perustuviin ilmastotavoitteisiin.

  • teki 62 tehdastarkastusta ja teetti 53 kolmansien osapuolten suorittamaa auditointia

Omat tehdastarkastuksensa Tokmanni kohdisti Kiinassa sijaitseviin tehtaisiin. Lisäksi Tokmanni teetti kolmansien osapuolten auditointeja pääasiassa Kiinassa, mutta myös Pakistanissa, Vietnamissa ja Bangladeshissa.

  • tuki useiden hyväntekeväisyysjärjestöjen merkityksellistä työtä

Vuoden 2021 alussa Tokmanni sitoutui jatkamaan Suomen Punaisen Ristin tukemista vuosina 2022–2023. Vuoden 2019 Nälkäpäivä-keräyksestä käynnistyneen kumppanuuden tavoitteena on edistää ihmisten ja yhteisöjen hyvinvointia sekä vähentää yksinäisyyttä ja syrjäytymistä. Vuonna 2021 Tokmanni tuki esimerkiksi Suomen Punaisen Ristin ystävätoimintaa ja lahjoitti järjestön katastrofirahastoon 100 884,35 euroa. Vuonna 2021 Tokmanni osallistui myös jo neljättä kertaa MIELI Suomen Mielenterveys ry:n Mielinauha-keräykseen myymällä järjestön Mielinauha-kampanjatuotetta. Yhdessä Unilever Finlandin kanssa Tokmanni lahjoitti 50 000 euron arvosta elintarvikkeita ja muita arjen välttämättömyyksiä Hurstinapu ry:lle. Lisäksi Tokmanni lahjoitti 80 000 euroa John Nurmisen Säätiön kautta Itämeren suojeluun.

  • tarjosi tokmannilaisille kouluttautumismahdollisuuksia ja palkitsi heitä hyvästä työstä

Vuonna 2021 Tokmanni panosti henkilöstönsä kouluttamiseen aiempaakin enemmän. Vuoden 2021 aikana lähes 300 tokmannilaista eri puolilla Suomea opiskeli tutkintoon johtavissa valmennuksissa. Lisäksi Tokmannin varaston ja myymälöiden henkilöstölle tarjoutui ensimmäistä kertaa mahdollisuus osallistua suomen kielen kursseille. Tokmanni myös palkitsi henkilökuntaansa 4,5 miljoonalla eurolla vuonna 2021.

Poimintoja Tokmannin ajankohtaisista vastuullisuustavoitteista

Tokmannilla on tälläkin hetkellä useita vastuullisuustavoitteita esimerkiksi seuraavissa aihealueissa.

Tieteeseen perustuvat ilmastotavoitteet: Tokmanni on asettanut tieteeseen perustuvat, Science Based Targets -aloitteen (SBTi) virallisesti hyväksymät ilmastotavoitteet. Pariisin ilmastosopimukseen perustuvien tavoitteidensa mukaisesti Tokmanni tukee Business Ambition for 1.5 °C -kampanjaa ja on sitoutunut rajoittamaan maapallon lämpötilan nousun korkeintaan 1,5 celsiusasteeseen omassa toiminnassaan. Tokmanni on sitoutunut vähentämään oman toimintansa absoluuttisia päästöjä (scope 1 ja scope 2, GHG-protokollan mukaisesti) 70 prosentilla vuoteen 2025 mennessä vuoden 2015 lähtötasoon verrattuna. Lisäksi Tokmanni on sitoutunut siihen, että 80 prosentilla Tokmannin tuotteiden ja palveluiden tavarantoimittajista (hankintojen mukaan) tulee olemaan tieteeseen perustuvat ilmastotavoitteet vuoteen 2025 mennessä.

Ilmastovaikutukset: Tokmanni pyrkii hiilineutraaliksi oman toimintansa osalta vuonna 2025. Tokmanni esimerkiksi panostaa aurinkosähköön ja pyrkii vähentämään omien toimintojen hiilijalanjälkeä (scope 1 ja scope 2) 2 prosenttia vuodesta 2021 vuoteen 2022. Lisäksi Tokmanni kartoittaa mahdollisuuksia siirtyä käyttämään uusiutuvaa lämpöä.

Kuljetukset: Tokmannin tavoitteena on, että yhtiön kuljetusten päästöt liikevaihtoon verrattuna pysyvät vuoden 2015 tasolla.

Kierrättäminen: Tokmannin tavoitteena on kasvattaa kierrätyksen ja uudelleenkäytön aste 85 prosenttiin vuonna 2022.

Tuotevalikoima: Tokmannin tavoitteena on, että kaikki sen ostama omien tuotemerkkien puuvilla on nykyistä kestävämmin tuotettua vuoden 2024 ja kala vuoden 2022 loppuun mennessä. Lisäksi Tokmanni pyrkii lisäämään vastuullisuusmerkittyjen tuotteiden määrää valikoimissaan. Tokmanni pyrkii myös vähentämään pakkauksista aiheutuvaa ympäristövaikutusta esimerkiksi korvaamalla uusiutumattomia materiaaleja uusiutuvilla, kun se on mahdollista.

Hankintaketju: Tokmanni pyrkii siihen, että kaikki sen riskimaatehtaat ovat kolmannen osapuolen auditoimia. Lisäksi yhtiön tavoitteena on tehdä sata omaa tehdastarkastusta käyttämilleen tehtaille vuonna 2022.

Monimuotoisuus: Tokmanni pyrkii järjestämään monimuotoisuuskoulutusta kaikille esihenkilöilleen. Lisäksi Tokmanni laajentaa elinkaariohjelmaansa ja tukee työllistymistä yhteistyökumppaneidensa kanssa.


Tutustu tarkemmin Tokmannin vastuullisuustyöhön yhtiön verkkosivuilla. Tokmannin englanninkielinen vastuullisuusraportti ja sen suomenkielinen tiivistelmä ovat luettavissa osoitteessa
ir.tokmanni.fi/vastuullisuus.


* Tokmannin vastuullisuusraportti täyttää GRI-standardit. GRI eli Global Reporting Initiative on yritysvastuuraportointia määrittelevä kansainvälinen viitekehys.


TOKMANNI


Lisätietoja:


Terhi Uusitalo
vastuullisuuden projektipäällikkö

puh. 020 728 7847
terhi.uusitalo(at)tokmanni.fi


Maarit Mikkonen
sijoittajasuhde- ja viestintäpäällikkö

puh. 040 562 2282
maarit.mikkonen(at)tokmanni.fi



Puhelun hinta 020 7 -alkuiseen yritysnumeroon kiinteästä verkosta tai matkapuhelimesta soitettaessa on 0,0835 €/min + 0,1669 €/min (sis. alv. 24 %). Ulkomailta soitettaessa veloitetaan ulkomaanpuhelumaksu.


Tokmanni on Suomen suurin halpakauppaketju. Noin 4 100 tokmannilaista helpottaa ihmisten arkea ja juhlaa tarjoamalla monipuolisen ja ajankohtaisen valikoiman kotimaisia ja kansainvälisiä merkkituotteita sekä muita laadukkaita tuotteita aina edulliseen hintaan. Noin 200:n eri puolilla Suomea sijaitsevan myymälänsä ja verkkokauppansa ansiosta Tokmanni on aina lähellä palvelemassa ihmisiä. Vuonna 2021 Tokmannin liikevaihto oli 1 142 miljoonaa euroa ja vertailukelpoinen liikevoitto 106 miljoonaa euroa. Tokmannin osakkeet on listattu Nasdaq Helsingin pörssilistalle.