Tiedotteet

Perheyhtiön fiilis ja yhdessä tekeminen pitävät tokmannilaiset pitkään talossa

11.06.21

Tokmanni     Lehdistötiedote     11.6.2021 klo 16.15


Tokmannilla on vahva perheyhtiön leima. Myös työssäjaksamisesta puhutaan avoimesti aina johtoryhmän tasolta omaan esihenkilöön tai työkaveriin asti.

Kun mittarissa on työvuosia takana keskimääräistä pidempi määrä, voidaan työssäjaksamista tukea esimerkiksi työnohjauksella, työelämän joustoilla tai työkierrolla. Pitkistä työsuhteistaan tunnetulla Tokmannilla henkilöstön hyvinvoinnista huolehtiminen on asia, joka on kirjattu myös yhtiön strategiaan. Työntekijän ja yrityksen yhteinen etu on, että osaaminen säilyy talossa ja sitä jalostetaan eteenpäin uusissa tehtävissä.

Yrityksen innovaatiot, kehittyminen ja kilpailukyky syntyvät työntekijöiden tekeminä. Mitä pidempään ja tyytyväisempänä työntekijä pysyy yrityksessä töissä, sen parempia tuloksia yritys voi saavuttaa.

– Jokainen meistä haluaa työskennellä työpaikassa, jossa henkilöstöstä huolehditaan. Vietämme työpaikalla ison osan elämästämme, ja kun koemme itsemme tarpeelliseksi ja arvostetuksi, uskallamme ideoita ja kehittää työtämme, Tokmannin henkilöstöjohtaja Sirpa Huuskonen sanoo.

Tokmannilla työurat ovat pitkiä, ja niiden keskimääräinen pituus on 8,4 vuotta. Toimistolla työsuhteiden pituus on keskimäärin 9 vuotta, myymälässä 8,9 vuotta ja varastolla 3,6 vuotta.

Viime vuosina henkilöstön ikäjakauma on muuttunut, ja Tokmannilla työskentelevien alle 25-vuotiaiden sekä yli 55-vuotiaiden määrä on noussut.

– Tokmannilla työskentelee henkilöitä, jotka ovat tehneet koko työuransa samassa yrityksessä. Meillä on aina ollut vahva perheyhtiön leima, asioita on tehty yhdessä ja niihin on päässyt vaikuttamaan. Se on monen pitkän linjan tokmannilaisen mielestä ollut yksi syy, joka on pitänyt ihmiset talossa niin pitkään.

Työntekijöiden vaihtuvuus on Tokmannilla suurempaa pääkaupunkiseudulla, missä työpaikkojakin on enemmän tarjolla. Maakunnissa työsuhteet ovat usein hyvinkin pitkiä.

– Mielestäni hieno asia on myös se, että kesätyöntekijät ja opiskelijat ovat hyvin sitoutuneita ja palaavat mielellään Tokmannille töihin seuraavina sesonkeina.
 


Tokmannilla puhutaan paljon yrityksen yhteisistä arvoista. Se vaikuttaa yrityksen menestykseen, Tokmannin henkilöstöjohtaja Sirpa Huuskonen kertoo.

Oikeus hyvään esihenkilötyöhön

Henkilöstön hyvinvoinnista huolehtiminen on asia, joka on kirjattu myös yhtiön strategiaan. Niinpä Tokmannilla panostetaan paljon esimerkiksi esihenkilöiden koulutukseen, jotta he osaisivat ohjata työtä pitkien työurien eri vaiheissa.

– Kuusikymppisen fysiikka ei ole enää samalla tasolla parikymppisen kanssa, ja esihenkilöitä on koulutettu huomioimaan merkit, joiden avulla työhön voidaan tarvittaessa tehdä muutoksia. Työntekijän pitkä osaaminen voidaan valjastaa fyysisen työn sijasta esimerkiksi uusien työntekijöiden perehdyttämiseen tai erilaisiin kehitystehtäviin, Huuskonen kertoo.

Pitkiä työuria Tokmannilla tuetaan myös aktiivisella työurakierrolla.

– Henkilöstöllämme on paljon sisäistä tietotaitoa, jota voi hyödyntää. Sisäisillä siirtymillä uusiin työtehtäviin voidaan jatkaa työuraa, jos jostain syystä esimerkiksi fyysinen työ käy jo voimille. On niin työntekijän kuin yrityksenkin etu, että osaaminen säilyy talossa ja sitä jalostetaan eteenpäin uusissa tehtävissä.

– Myös erilaisilla työelämän joustoilla, kuten joustavilla työjärjestelyillä tai pienemmillä työtunneilla, voidaan tukea työntekijää jaksamaan paremmin työssään. Joustoja voidaan hyödyntää myös nuorempien työntekijöiden kohdalla esimerkiksi ruuhkavuosien aikaan, mikä auttaa myös jaksamaan työelämässä paremmin.

Pitkään talossa työskennelleitä henkilöitä myös palkitaan pitkistä työurista vuosittain järjestettävissä tilaisuuksissa. Ansiomerkkien lisäksi kymmenen vuoden työurasta saa palkkioksi kolme vapaapäivää, 20 vuoden urasta viisi päivää ja 30 vuoden mittaisesta työurasta 10 vapaapäivää.

Työssäjaksamisesta puhutaan avoimesti

Huuskosen mukaan Tokmannilla puhutaan paljon yrityksen yhteisistä arvoista, ja se on yksi asia, mikä vaikuttaa yrityksen menestykseen.

– Tokmannilla esimerkiksi työssäjaksamisesta puhutaan avoimesti aina toimitusjohtajan ja johtoryhmän tasolta omaan esihenkilöön tai työkaveriin asti. Työskentely ei ole pelkkiä myyntejä tai numeroita, vaan siihen liittyy oleellisesti myös jaksaminen ja hyvä duunifiilis. Nämä eivät ole itsestäänselvyyksiä, vaan asioita pitää nostaa aktiivisesti puheeksi.

Virtaa työelämään tuovat myös monimuotoinen työyhteisö, jossa kohtaavat eri-ikäiset ja erilaisilla taustoilla olevat työntekijät.

– Varttuneemmilla työntekijöillä on paljon työuran aikana karttunutta tietotaitoa, josta on hyötyä nuoremmille työntekijöille. Millenniaalit puolestaan ovat loistavia opettamaan varttuneimmille esimerkiksi uusia digitaalisia taitoja. Näitä kohtaamisia kannustamme työyhteisöissä luomaan aktiivisesti.


TOKMANNI


Lisätietoja:



Sirpa Huuskonen
henkilöstöjohtaja

puh. 020 728 6520
sirpa.huuskonen(at)tokmanni.fi



Maarit Mikkonen
sijoittajasuhde- ja viestintäpäällikkö

puh. 040 562 2282
maarit.mikkonen(at)tokmanni.fi



Puhelun hinta 020 7 -alkuiseen yritysnumeroon kiinteästä verkosta tai matkapuhelimesta soitettaessa on 0,0835 €/min + 0,1669 €/min (sis. alv. 24 %). Ulkomailta soitettaessa veloitetaan ulkomaanpuhelumaksu.


Tokmanni on Suomen suurin halpakauppaketju. Noin 4 000 tokmannilaista helpottaa ihmisten arkea ja juhlaa tarjoamalla monipuolisen ja ajankohtaisen valikoiman kotimaisia ja kansainvälisiä merkkituotteita sekä muita laadukkaita tuotteita aina edulliseen hintaan. Lähes 200:n eri puolilla Suomea sijaitsevan myymälänsä ja verkkokauppansa ansiosta Tokmanni on aina lähellä palvelemassa ihmisiä. Vuonna 2020 Tokmannin liikevaihto oli 1 073,2 miljoonaa euroa. Tokmannin osakkeet on listattu Nasdaq Helsingin pörssilistalle.